null Beeld

Pass Culture

Franse tieners geven hun cultuurbudget massaal uit aan mangastrips

Alle Franse jongvolwassenen krijgen een budget om aan cultuur te besteden. Nu blijkt een groot deel van dat bedrag op te gaan aan manga-strips.

Kleis Jager

De afstand verkleinen tussen de jeugd en de kunsten, hoe doe je dat? In Frankrijk krijgt elke 18-jarige 300 euro cadeau om aan cultuur te besteden. Maar een paar maanden na de introductie van ‘Pass Culture’, een app die je op je telefoon kunt zetten, blijkt de doelgroep vooral manga – Japanse strips – te kopen.

Volgens de organisatie die de Pass Culture exploiteert, bestaat 75 procent van de uitgaven die gedaan worden met de pas uit boeken. Twee derde daarvan zijn manga-titels, zoals de serie Attack on Titan, een ‘post-apocalyptisch sciencefiction verhaal’ van Hajime Isayama.

Boekhandels, die klanten zien vertrekken met tientallen boekjes die ze online hebben besteld, spreken van een ware manga-rush en hebben de Pass Culture omgedoopt tot Pass Manga.

Still uit ‘My Hero Academia: Two Heroes’, de verfilming van de Japanse mangastrip ‘My Hero Academia’ van Kohei Horikoshi. Beeld
Still uit ‘My Hero Academia: Two Heroes’, de verfilming van de Japanse mangastrip ‘My Hero Academia’ van Kohei Horikoshi.Beeld

Geen onderscheid tussen hoge en lage cultuur

Critici van wat op cultuurgebied het klapstuk van Macrons mandaat had moeten worden, halen hun gelijk. Want heeft het staatshoofd niet veel te nadrukkelijk geweigerd onderscheid te maken tussen hoge en lage cultuur? “Of je nu houdt van films, romans, manga, games, theater, rap, metal of dat allemaal tegelijk, deze pas is voor jullie”, zei Macron immers bij de lancering op TikTok en Instagram.

De app probeert de gebruikers ook te bewegen kaartjes te kopen voor evenementen waar zij zelf niet aan hadden gedacht. Zoals het theaterfestival in Avignon of een livestream van een concert vanuit het museum dat is gewijd aan Pierre Soulages, een schilder die uitsluitend zwarte doeken produceert. Maar veel halen de highbrow-tips niet uit – al zat het ook tegen door de restricties van de pandemie.

De conclusie moet zijn dat zo’n 825.000 jongvolwassenen zich niet laten verleiden tot het onbekende, maar vooral doen wat ze toch al deden. De belastingbetaler hoest voor de ‘Pass Manga’ 60 miljoen euro op.

Manga verrassend populair

De populariteit van manga heeft velen verrast. De verhalen werden in het land van de bande dessinée lange tijd niet voor vol aangezien. Nu vult het genre al jaren ongeveer een derde van de kasten van de vele gespecialiseerde winkels en de stripafdelingen van grote boekhandels. Een bevredigende verklaring van het fenomeen lijkt niet voorhanden.

De krant Le Monde vroeg het Nathan, een vijftienjarige scholier. “De grote kracht van manga is dat het tegelijk een grafisch en literair kunstwerk is. Maar in tegenstelling tot andere strips of series, krijg je het idee dat deze verhalen je direct aanspreken. Ook al heeft de held van het verhaal magische krachten, je kan je meteen met hem vereenzelvigen.”

Lees ook:

Franse cultuurpas moet sociaal breekijzer worden

Alle achttienjarigen in Frankrijk krijgen 300 euro om aan cultuur te besteden. Een speciale app moet de ‘culturele segregatie’ verkleinen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden