Frankrijk

Franse Senaat keurt hele pakket pensioenplannen goed, nieuwe protestacties dreigen

Honderdduizenden Fransen kwamen bijeen om te protesteren tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Beeld AFP
Honderdduizenden Fransen kwamen bijeen om te protesteren tegen de verhoging van de pensioenleeftijd.Beeld AFP

De Franse Senaat heeft zaterdagavond ingestemd met het hele pakket pensioenhervormingen van de regering van president Macron. Woensdagnacht stemde de Senaat al in met de belangrijkste maatregel uit het pakket, de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar.

Redactie Trouw

Het pensioenplan kreeg de steun van 195 senatoren; 112 stemden tegen. Met de goedkeuring van het volledige pakket maatregelen is voor de regering een eerste belangrijke horde genomen. Een gezamenlijke commissie van de Senaat en het Lagerhuis, de Assemblée Nationale, moet nu de definitieve tekst vaststellen. Die moet dan nogmaals in beide huizen in stemming worden gebracht. Dat gebeurt waarschijnlijk op donderdag.

De uitkomst van die definitieve stemming is allerminst zeker, omdat de regering geen meerderheid heeft in de Assemblée. Als de regering niet zeker is van voldoende steun, kan ze besluiten de pensioenhervorming door te drukken zonder die in stemming te brengen. De Franse grondwet biedt daartoe de ruimte, maar die zogeheten artikel 49/3-procedure is omstreden en wordt zelden gebruikt.

Rellen in Parijs

Zaterdag protesteerden opnieuw honderdduizenden Fransen tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. In Parijs braken in de avond rellen uit. Vuilnisbakken werden in brand gestoken en etalageruiten ingeslagen. De politie verrichte 32 arrestaties. Voor woensdag, de dag dat naar verwachting de gezamenlijke commissie van het Lager- en Hogerhuis bijeenkomt, zijn nieuwe demonstraties en stakingen aangekondigd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden