Thuisonderwijs

Franse scholen gaan ongevaccineerde leerlingen weren in geval van uitbraak in de klas

Ongevaccineerde leerlingen worden in Frankrijk straks naar huis gestuurd als er in hun klas sprake is van een besmettingsgeval.  Beeld AFP
Ongevaccineerde leerlingen worden in Frankrijk straks naar huis gestuurd als er in hun klas sprake is van een besmettingsgeval.Beeld AFP

Ongevaccineerde leerlingen zijn in Frankrijk na de zomervakantie niet welkom op school als in hun klas sprake is van een besmettingsgeval.

Met deze maatregel hoopt de Franse minister van onderwijs, Jean-Michel Blanquer, de vaccinatiegraad onder 12- tot 18-jarigen op te stuwen. “Als een leerling positief is getest, moeten de ongevaccineerde leerlingen in de betreffende klas thuisonderwijs volgen”, zei Blanquer woensdagochtend op de radiozender France Info.

Op dit moment geldt de regel dat alle leerlingen thuisblijven, zodra blijkt dat een medeleerling besmet is. Dat blijft zo op de basisschool. Maar in het voortgezet onderwijs is vanaf de eerste schooldag na de vakantie het nieuwe regime van kracht.

In of vlakbij scholen zullen 6000 à 7000 prikcentra komen om het vaccinatieproces te versnellen. Sinds 15 juni kunnen minderjarigen zich laten inenten. Op dit moment heeft 31 procent van de Franse 12- tot 17-jarigen minstens één prik gehad. Van de leraren kreeg 80 procent er minstens één.

‘Monsterlijk wat er gebeurt!’

Uit de hoek van het verzet tegen de coronapas, die vanaf 9 augustus verplicht is voor wie een café en restaurant binnen wil, komt veel kritiek op de maatregel. “Blanquer zei dat ongevaccineerde leerlingen worden verwijderd”, zo twitterde bijvoorbeeld Florian Philippot, een van de aanvoerders van de protestbeweging. “Op het moment dat hij dat woord uitsprak, hadden ze hem uit de regering moeten gooien. Het is monsterlijk wat er in Frankrijk gebeurt!”

De onderwijsbonden maken zich vooral zorgen over de uitvoering. Zo is het bijvoorbeeld de vraag wie gaat controleren of leerlingen al dan niet gevaccineerd zijn.

De overheid probeert de twijfelaars te overtuigen

Ondertussen is meer dan 50 procent van de bevolking (van alle leeftijden, meer dan 33 miljoen personen) nu geheel ingeënt. Frankrijk, dat relatief veel vaccin-sceptici telt, loopt achter in vergelijking met onder andere Spanje en Portugal, maar is volgens het ministerie van gezondheid aan een inhaalrace bezig. Zo stokte de vaccinatiegraad onder de bejaarden, maar er is weer een stijgende lijn waar te nemen: 82 procent van de 80-plussers is minstens één keer gevaccineerd.

Met het huidige tempo zullen eind augustus meer dan 43 miljoen Fransen twee prikken hebben gehad en meer dan 50 miljoen één prik. De overheid probeert vooral de twijfelaars uit arme milieus of uit ‘andere culturele groepen waar de officiële uitleg moeilijk doordringt’ te overtuigen.

Volgens een recente peiling van Franse opiniepeiler Opinion Way is 16 procent van de Fransen niet van plan zich te laten vaccineren. De weerstand is het sterkst onder vrouwen, jongeren van onder de 35 jaar en praktisch opgeleiden.

Lees ook:

Macron vreest protest tegen coronapas en bindt iets in

De Franse regering wil voorkomen dat protesten tegen de coronapas uitgroeien tot een grote, gele hesjes-achtige beweging. De soep wordt daarom minder heet gegeten dan ze is opgediend.

Dat restaurants alleen toegankelijk zijn voor gevaccineerden, is steeds normaler in Europa

Uit eten? Niet zonder vaccinatiebewijs. In Ierland en Griekenland is het al zo ver. Andere Europese landen zijn iets voorzichtiger, maar ook daar wordt leven zonder vaccin ingewikkelder, duurder of allebei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden