Frankrijk

Franse presidentskandidaat Zemmour veroordeeld voor aanzetten tot haat

De radicaalrechtse presidentskandidaat Eric Zemmour beantwoordt maandag in Parijs vragen van verslaggevers over zijn veroordeling. Beeld AP
De radicaalrechtse presidentskandidaat Eric Zemmour beantwoordt maandag in Parijs vragen van verslaggevers over zijn veroordeling.Beeld AP
Arjen van der Ziel

De Franse radicaal-rechtse presidentskandidaat Eric Zemmour heeft maandag van een rechtbank in Parijs een boete van 10.000 euro gekregen voor het aanzetten tot haat. Zemmour kreeg de boete voor uitspraken die hij in 2020 deed op de conservatieve nieuwszender CNews over alleenreizende minderjarige asielzoekers. Die maakte hij toen uit voor dieven, moordenaars en verkrachters. De presidentskandidaat noemde zijn veroordeling maandag ‘ideologisch en stupide’ en kondigde aan dat hij in hoger beroep gaat.

Zemmour is een voormalig journalist, schrijver en mediapersoonlijkheid en was een populaire opiniemaker op CNews. In een debat op 29 september 2020, na een aanslag bij het vroegere redactiekantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo, haalde hij uit naar de minderjarige asielzoekers. “Ze hebben hier niks te zoeken. Het zijn dieven, het zijn moordenaars, het zijn verkrachters, dat is het enige wat ze doen. Ze moeten worden worden uitgezet en moeten niet eens hierheen komen.” Volgens de rechtbank heeft Zemmour met deze ‘bijzonder schandalige en denigrerende’ uitlatingen ‘misbruik’ gemaakt van de vrijheid van meningsuiting.

Anti-racismegroepen reageerden teleurgesteld op de in hun ogen milde straf. Maar Zemmour zelf ging vol op het orgel over het volgens hem ‘politieke’ vonnis. “Noch justitie, noch politici, noch de media, niemand zal mij het zwijgen opleggen”, twitterde hij.

De 63-jarige Zemmour, zoon van joodse Berbers uit Algerije, is een felle polemist en is vaker voor de rechter gesleept. Hij werd meermaals vrijgesproken, maar werd ook al twee keer eerder veroordeeld voor het aanzetten tot haat.

Met zijn harde opstelling tegen immigratie en de islam lijkt hij in de presidentsverkiezingen in april een van de serieuze uitdagers te worden van regerend president Emmanuel Macron, die nog moet bevestigen dat hij meedoet. Andere kanshebbers zijn de eveneens zeer rechtse Marine Le Pen en de centrumrechtse Valérie Pécresse. Linkse kandidaten doen het vooralsnog slecht in de peilingen.

Lees ook:

Links was nog nooit zo zwak in Frankrijk

Alle deelnemers aan de Franse presidentsverkiezingen van april volgend jaar zijn nu bekend. Wat vooral opvalt is de ruk naar rechts die het land heeft gemaakt: links lijkt bij voorbaat kansloos.

Rechts-radicale presidentskandidaat Éric Zemmour voert oorlog tegen het progressieve gedachtegoed

Hij was in oktober nog niet eens officieel presidentskandidaat. Maar de Franse politiek leek alleen nog maar te draaien om de omstreden opiniemaker Éric Zemmour.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden