Protestgolf
Franse premier past na protesten plan pensioenhervorming iets aan
De Franse regering doet met haar impopulaire pensioenplannen een beetje water bij de wijn. Premier Elisabeth Borne heeft gezegd dat de minimale leeftijd om aanspraak te kunnen maken op een volledig pensioen voor een bepaalde groep niet wordt verhoogd van 62 naar 64 jaar. Wie al gaat werken in de leeftijd van 20 of 21 jaar kan al op met 63 jaar met pensioen.
De voorgestelde verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd leidde al tot twee grote landelijke stakingen en protesten, waarbij meer dan een miljoen Fransen gingen demonstreren.
Volgens Borne heeft ze geluisterd naar verzoeken van de conservatieve partij Les Républicains en de plannen toen aangepast. De regering van president Emmanuel Macron heeft sinds de laatste verkiezingen van vorig jaar geen meerderheid meer in de Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering. Macron en Borne moeten naar bondgenoten op zoek in het parlement. Volgens de leider van Les Républicains, Eric Ciotti, zou de aanpassing voor een ruime meerderheid in het parlement kunnen zorgen. Maandag is er een debat in het parlement over de pensioenvoorstellen. Ondertussen heeft de linkse oppositie in het parlement duizenden amendementen ingediend om het debat over de wet te rekken.
Gecompliceerd stelsel
Het gecompliceerde pensioenstelsel heeft aparte regelingen voor bepaalde beroepsgroepen en er moet een aantal jaren gewerkt zijn voor men de aanspraken kan laten gelden. Mensen die bijvoorbeeld zijn begonnen te werken voor hun 20e zouden in de plannen wel op hun 62e met pensioen kunnen gaan. Veel Fransen moeten overigens nu al blijven werken tot hun 67e omdat ze niet aan de vereiste jaren werk voor een eerder pensioen voldoen.
Volgens opiniepeilers is rond de 70 procent van de ondervraagden tegen de hervormingen zoals Borne en haar chef Macron die hebben voorgesteld. Er staan weer grote nationale protesten op het programma op 7 en op 11 februari. Volgens de regering moeten de werkenden steeds meer gepensioneerden betalen en het pensioenstelsel vertoont inmiddels enorme tekorten. De regering wil dat het hele stelsel zichzelf in 2030 bedruipt.
Oudere werknemers worden afgedankt
Borne nam het ook op voor oudere werknemers die vaak door bedrijven worden afgedankt. Die hebben dan grote problemen om werk te vinden om het tot hun pensioengerechtigde leeftijd uit te houden. “Te vaak stoppen bedrijven met het opleiden en rekruteren van oudere mensen.
Het is schokkend voor de werknemers en het is een verlies om onszelf van hun vaardigheden te beroven”, aldus de premier. Ze wil bedrijven met financiële sancties gaan dwingen om regelmatig details te publiceren over het aantal oudere werknemers dat ze in dienst hebben.