null

Omstreden wet

Franse politie gebruikt traangas en waterkanonnen bij betogingen tegen omstreden pensioenhervorming

In Frankrijk zijn donderdag mensen opnieuw massaal de straat opgegaan om hun onvrede te uiten over de pensioenplannen van de regering. Ze wierpen barricades op en staken die in brand.

ANP

In Parijs vuurde de oproerpolitie rubberen kogels af en zette traangas en waterkanonnen in op de Place de la Concorde, waar duizenden betogers bij elkaar waren gekomen. In de avond voerden agenten charges uit om de demonstranten terug te dringen en te verspreiden. Inmiddels lijkt de rust te zijn teruggekeerd in de hoofdstad, waar volgens de politie minstens 217 mensen zijn opgepakt.

Het plein ligt in de buurt van de Franse Tweede Kamer, waar premier Élisabeth Borne donderdagmiddag aankondigde een grondwetsartikel te gebruiken om de pensioenhervormingen door te drukken. Het parlement wordt daarmee buitenspel gezet. Critici vinden het desbetreffende artikel, dat in de Franse geschiedenis honderd keer is ingezet, ondemocratisch.

De Franse regering van president Emmanuel Macron en premier Élisabeth Borne vreest geen meerderheid te hebben in een stemming in de Kamer. De grondwet biedt de mogelijkheid tot het inzetten van het artikel en het parlement kan dan alleen nog de wetgeving blokkeren met een motie van wantrouwen en de val van de regering.

Franse media berichtten ook over onrust in verscheidene steden, waaronder Lyon, Marseille, Toulouse en Dijon. In Lille belandden twee betogers met verwondingen in het ziekenhuis. In Rennes moesten bushokjes en een makelaarskantoor het ontgelden. In Nantes werden ook botsingen tussen politie en actievoerders gemeld.

Ook de afgelopen weken werd al stevig gedemonstreerd tegen de pensioenhervorming in Parijs en andere Franse steden.

Sinds januari worden in Frankrijk demonstraties gehouden tegen de pensioenplannen, bestaande uit onder meer de verhoging van de minimale pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. De landelijke actiedagen, met onder meer stakingen in het openbaar vervoer, trokken miljoenen deelnemers.

Lees ook:

‘Ik vind dat mensen niet horen te leven om te werken’

Betogers in Frankrijk winden zich op over de geplande verhoging van de pensioenleeftijd. Die moet van de regering stapsgewijs omhoog naar 64 in 2030.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden