Katholieke kerk

Franse justitie staakt onderzoek in misbruikzaak tegen kardinaal

De voormalige aartsbisschop van Bordeaux Jean-Pierre Ricard.  Beeld AFP
De voormalige aartsbisschop van Bordeaux Jean-Pierre Ricard.Beeld AFP

Het Openbaar Ministerie in Frankrijk heeft het onderzoek naar seksueel misbruik door de vooraanstaande kardinaal Jean-Pierre Ricard (78) gestaakt.

ANP

De voormalige aartsbisschop van Bordeaux bekende in november publiekelijk dat hij zich 35 jaar geleden tegenover een jong meisje “afkeurenswaardig heeft gedragen”. Justitie liet zaterdag weten dat er geen vervolg wordt ingesteld omdat de zaak is verjaard.

Ricard, die sinds 2 februari in hechtenis zat, vertelde de rechercheurs dat hij het meisje had “gekust” toen ze een jaar of dertien was. Hij zei ook dat hij haar had omhelsd en “gestreeld over haar kleren heen”. Volgens hem was er absoluut geen sprake geweest van “geslachtsgemeenschap”. Het slachtoffer claimde dat er gedurende drie jaar sprake is geweest van aanranding door de hoge geestelijke.

De ernstigste seksuele delicten, waaronder verkrachting, hebben in Frankrijk een verjaringstermijn van dertig jaar. De periode om strafvervolging in te stellen kan echter worden verlengd als het slachtoffer minderjarig was op het moment dat de strafbare feiten werden gepleegd. Dat gaat in dit geval niet gebeuren. Het Vaticaan heeft wegens het toegegeven misbruik een eigen onderzoek geopend tegen Ricard en kan nog wel sancties tegen hem treffen.

Lees ook:
Mogelijk 4815 gevallen van misbruik in Portugese kerk sinds 1950

Een onderzoekscommissie in Portugal schat dat er binnen de Rooms-Katholieke Kerk in het land sinds 1950 minstens 4815 kinderen seksueel zijn misbruikt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden