Frankrijk

Franse diplomaten gaan staken tegen beleid Macron

De Franse president Emmanuel Macron tijdens een speech op het ministerie van buitenlandse zaken in Parijs.  Beeld AP
De Franse president Emmanuel Macron tijdens een speech op het ministerie van buitenlandse zaken in Parijs.Beeld AP

Een ongewone staking in Frankrijk: diplomaten leggen tijdelijk het werk neer uit protest tegen hervormingen van president Macron.

Ghassan Dahhan

Staken zit niet in het bloed van diplomaten, maar wel in dat van de Fransen. Franse diplomaten wordt doorgaans verweten ver van de maatschappij af te staan, maar donderdag gaan ze voor het eerst in twintig jaar staken. Ze maken zich zorgen over de plannen van president Emmanuel Macron, die de speciale status van diplomaten binnen het ambtenarenapparaat wil opheffen.

Macron wil het diplomatengilde openbreken en het ambassadepersoneel niet alleen vaker laten rouleren van post, maar ook van ministerie. Zo’n 800 topdiplomaten worden daarvoor ondergebracht bij een nieuw ambtelijk corps, dat tevens bestaat uit hoge ambtenaren van andere ministeries – een gruwel voor diplomaten die zich op hun bijzondere kennis en status laten voorstaan. Een ervaren topdiplomaat riskeert daarmee later in zijn carrière te worden overgeplaatst naar het ministerie van ecologische transitie, in plaats van te worden uitgezonden naar bijvoorbeeld Washington of Beiroet.

Open brief

Zo’n 500 Franse diplomaten besloten om een open brief te sturen naar de Franse krant Le Monde. In de ongebruikelijke brief bekritiseerden zij het beleid van de president, waarin zij ook waarschuwden voor het ‘verdwijnen van onze professionele diplomaten’ en voor vriendjespolitiek. Diplomaten zijn voor hun toekomst dan namelijk overgeleverd aan de grillen van de politiek, waarbij competentie en ervaring een onderschikte rol krijgen, aldus de diplomaten. Zij vrezen, net als bij de Amerikanen, voor politieke benoemingen bij ambassadeursposities (in VS gelden dit soort benoemingen alleen voor een klein aantal bevriende landen).

De vakbonden zijn nog minder diplomatiek in hun bewoordingen, en spreken van een ‘aanval’ op de diplomaten. Zij komen op voor het op twee na grootste diplomatencorps ter wereld – Frankrijk telt maar liefst 1800 diplomaten en bij het ministerie van buitenlandse zaken werken in totaal ongeveer 13.500 ambtenaren. “Deze hervormingen reflecteren een onbegrijpelijke wens om ons ministerie (van buitenlandse zaken, red.) te ondermijnen, en riskeren de permanente verzwakking van ons lands vermogen om zichzelf te verheffen en verdedigen in de wereld”, aldus de vakbond.

Volgens de Franse regering is er niet zoveel aan de hand: de hervormingen zijn juist noodzakelijk om de kwaliteit van het diplomatencorps te verbeteren en vriendjespolitiek te bestrijden. De wereld van diplomaten is rigide en wordt gedomineerd door een groep die grotendeels is opgeleid aan een van de elite-instituten in Parijs, zoals de École Nationale d’Administration (Ena). Volgens de regering is het corps niet divers genoeg, en dus zijn zulke maatregelen nodig.

Het is tegelijkertijd geen geheim dat Macron een slechte verhouding heeft met zijn diplomaten. Hij beschuldigde het corps van ondermijning, toen hij in 2019 een goede verstandhouding probeerde op te bouwen met de Russische president Vladimir Poetin.

Lees ook:

Waarom Macron zijn beroemde eliteschool vlak voor verkiezingen hervormde

De prestigieuze opleiding Ena bracht niet alleen generaties hoge ambtenaren maar ook verschillende Franse presidenten voort. Ook de huidige, Emmanuel Macron, werd er klaargestoomd voor het ambt. Toch voerde hij vlak voor de verkiezingen een grootscheepse hervorming op zijn oude school door, die niet bij iedereen goed valt.

Emmanuel Macron: Ik ben niet arrogant, ik ben vastbesloten

Emmanuel Macron sprak vijf maanden na zijn eerste presidentschap met het Duitse magazine Der Spiegel in het Elysée-paleis over zijn plannen voor Europa, de kritiek op zijn ‘arrogante persoonlijkheid’ en de noodzaak van heldendom in de politiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden