De Franse president Emmanuel Macron introduceerde de Pass Culture. Beeld REUTERS
De Franse president Emmanuel Macron introduceerde de Pass Culture.Beeld REUTERS

GoedemorgenFrankrijk

Franse cultuurpas moet sociaal breekijzer worden

Alle achttienjarigen in Frankrijk krijgen 300 euro om aan cultuur te besteden. Een speciale app moet de ‘culturele segregatie’ verkleinen.

‘Het klapstuk van het mandaat van Macron op cultureel gebied’, zo wordt het genoemd. Iedereen die achttien is, kan nu na wat formaliteiten een app downloaden, de Pass Culture, met daarop 300 euro. Dat tegoed kan hij of zij besteden aan concerten, exposities en boeken, maar bijvoorbeeld ook aan abonnementen op streamingdiensten.

De pashouders hebben 24 maanden de tijd om hun budget op te maken. Er zijn wel enkele beperkingen, omdat de Franse culturele productie een streepje voor heeft. Met de app kan je niet afrekenen bij Amazon, Disney, of Netflix. Ook het Zweedse Spotify is uitgesloten, de Franse tegenhanger Deezer is wel toegankelijk.

Vooral hogeropgeleiden melden zich

De Pass Culture is een campagnebelofte van de Franse president Emmanuel Macron die veel vertraging opliep. Door een test met de app, toen met 500 euro, in een aantal provincies rezen er twijfels. Zo werd de emancipatorische doelstelling van het project – de app zou cultuur toegankelijk moeten maken voor alle lagen van de bevolking – vooralsnog niet gehaald.

In de testgebieden schreef lang niet iedereen zich in. Van degenen die dat wel deden, had 30 procent na een jaar nog steeds niets uitgegeven. Verreweg de meeste gebruikers (91 procent) bleken student of leerling op een lycée (havo-vwo). Maar 6 procent volgde een leer-werktraject of was al actief op de arbeidsmarkt.

Toch is besloten de pas landelijk in te voeren, met een paar aanpassingen. Alle leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen vanaf de tweede klas tot het examen 200 euro uitgeven, waarna de 300 euro op de achttiende verjaardag volgt. En een ‘omgekeerd algoritme’ in de app belooft gebruikers te wijzen op ‘culturele ervaringen’ waar zij zelf niet aan hadden gedacht.

Lees ook:
Dé eliteschool van Frankrijk gaat dicht. Alumnus Macron wil gelijke kansen voor alle Fransen

Frankrijks exclusiefste opleiding, de ENA, gaat verdwijnen. Volgens president Macron is de school te veel een instituut voor kinderen van de elite geworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden