Coronabeleid Frankrijk

Frans Constitutioneel Hof keurt coronapas goed, vanaf maandag ingevoerd

Een man met een mondkapje loopt in Parijs langs een billboard met informatie over de QR-code in coronatijd.   Beeld Reuters
Een man met een mondkapje loopt in Parijs langs een billboard met informatie over de QR-code in coronatijd.Beeld Reuters

Het Franse Constitutionele Hof keurt coronapas de goed, maar geeft de overheid geen carte blanche.

Trouw Redactie Buitenland

Het Franse Constitutionele Hof heeft ingestemd met de omstreden coronavaccinatiepas, maar wel onder voorwaarden. Zo moet de maatregel ten einde komen wanneer die niet meer nodig is en er moet voor politieke bijeenkomsten een uitzondering gelden.

De pas wordt vanaf komende maandag in gebruik genomen. De maatregel zorgt ervoor dat alleen mensen boven de zestien die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus toegang krijgen tot bijvoorbeeld horeca en bioscopen. Voorheen was een bewijs van een negatieve test al genoeg om naar binnen te mogen.

Protesten

Als de pandemie een minder groot risico voor de volksgezondheid vormt, wordt de pas geschrapt. Hierbij wordt gekeken naar de druk op ziekenhuizen.

Het Franse parlement keurde de pas zondag goed, maar de regel mocht pas doorgevoerd worden als het Constitutionele Hof groen licht gaf. De aankondiging van de pas zorgde voor protesten tegen de regering in Frankrijk. Tientallen politici kregen bedreigingen. Tegenstanders van de wetgeving staken eind december de auto en de garage van een parlementariër in brand en schreven ‘Stem Nee’ op zijn huis.

Lees ook:

Bedreigd, bespuugd en belaagd; het geweld tegen Franse politici neemt explosief toe

Fysieke aanvallen op Franse politici dreigen gewoon te worden. Het overkwam vorig jaar 767 parlementariërs, burgemeesters en wethouders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden