Terrorismebestrijding

Frankrijk zoekt naar weg uit de Sahel-missie in Mali

Uitvaart van drie in Mali omgekomen Franse militairen in Parijs. Beeld EPA
Uitvaart van drie in Mali omgekomen Franse militairen in Parijs.Beeld EPA

In Mali sneuvelden binnen een week vijf Franse soldaten. Parijs zint al langer op het afbouwen van de missie in de Sahel.

De doden vielen op 28 december en 2 januari tijdens verkenningstochten in Hombori en Ménaka, het zuidoosten van Mali. De militairen reden in beide gevallen op bermbommen.

In totaal verloor Frankrijk 50 soldaten sinds het in 2013 operatie Serval lanceerde. Serval moest voorkomen dat de Malinese hoofdstad Bamako in handen zou vallen van jihadisten. Dat lukte, de toenmalige president François Hollande werd als een held ontvangen in Timboektoe en Bamako.

Bijna negen jaar later zijn de Fransen nog altijd niet vertrokken. Serval kreeg een vervolg, een operatie met de codenaam Barkhane.

Klassieke guerrilla-oorlog

De strijd in het zogenoemde drie grenzen gebied tussen Mali, Burkina Faso en Niger is steeds meer gaan lijken op een klassieke, uitzichtloze guerrilla-oorlog. De Fransen konden niet weg, omdat zij onmisbaar zijn voor de G5 Sahel, de coalitie van Afrikaanse landen die is opgericht om het jihadisme te bestrijden. Grote afstanden, hitte en legers van bondgenoten die niet voldoende zijn opgeleid en middelen missen, maken de operatie gecompliceerd. Van de toegezegde steun van Europese landen voor de missie is nog steeds niet veel terechtgekomen.

Nadat president Emmanuel Macron in januari 2020 tijdens een ontmoeting met de G5 had besloten om 600 extra soldaten te sturen – waarmee het totaal op 5100 kwam – leek de toestand te verbeteren. Het afgelopen jaar werden honderden jihadisten uitgeschakeld, waaronder enkele prominente leiders zoals de Algerijn Abdelmalek Droukdel. Droukdel, chef van Al-Qaida in de Maghreb werd afgelopen juni gedood.

Op 13 januari, een jaar na de top in Pau, had Frankrijk willen aankondigen dat de zaken er bemoedigend uitzien. Parijs had willen zeggen dat het tijd wordt om troepen geleidelijk terug te trekken, omdat het niet eeuwig kan blijven. Om te beginnen met de 600 die begin vorig jaar zijn gestuurd.

Ongelukkig moment

De laatste verliezen komen dus op een ongelukkig moment. De Franse agenda wordt bovendien verstoord door een slachting die de jihadisten zondag in Niger hebben aangericht. In twee dorpen ten noorden van de hoofdstad Niamey hebben zij meer dan honderd burgers gedood.

Minister van defensie Florence Parly heeft laten weten dat het hoe dan ook nog steeds ‘heel waarschijnlijk’ is dat Frankrijk soldaten zal terugroepen. “Een versterking is per definitie tijdelijk”, verklaarde zij zondag tegen de krant Le Parisien. Maar uiteindelijk zal Macron als opperbevelhebber deze knoop moeten doorhakken. Dat zal hij waarschijnlijk doen tijdens de volgende vergadering met de G5, die in februari zal plaatsvinden in Tsjaad.

Ondertussen dringt de grootste linkse oppositiepartij, La France insoumise (FI), aan op een debat over het ‘nut en de noodzaak van onze aanwezigheid’ in de Sahel.

Lees ook:

Strijd tegen jihadisten in de Sahel wordt opgevoerd.

Er komt een stevigere militaire aanpak van de vele jihadistische groepen in de Westelijke Sahel. Dit besloten de regeringsleiders van de G5 – Tsjaad, Niger, Mali, Burkina Faso en Mauritanië – samen met Frankrijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden