Moslimprotesten

Frankrijk waarschuwt burgers in moslimlanden

Demonstranten in Bangladesh verbranden een beeltenis van de Franse president Macron in de straten van hoofdstad Dhaka op woensdag 28 oktober. Beeld AFP
Demonstranten in Bangladesh verbranden een beeltenis van de Franse president Macron in de straten van hoofdstad Dhaka op woensdag 28 oktober.Beeld AFP

Frankrijk roept zijn burgers in moslimlanden op om op hun hoede te zijn. Reden zijn de aanzwellende protesten tegen Macron in de islamitische wereld.

Jarron Kamphorst

Fransen die zich momenteel in islamitische landen bevinden, moeten extra voorzichtig zijn. Met die boodschap kwam de Franse regering dinsdag naar buiten. Aanleiding voor de waarschuwing is de groeiende onvrede in moslimlanden over de maatregelen die de Franse president Emmanuel Macron afkondigde tegen islamitische organisaties in Frankrijk.

Macron liet dit weekend weten moskeeën en moslimorganisaties onder strenger toezicht te stellen naar aanleiding van de gruwelijke moord op Samuel Paty vorige week in een voorstad van Parijs. De Franse leraar had tijdens zijn geschiedenislessen spotprenten van de profeet Mohammed gebruikt, waarna hij met een mes werd onthoofd. De karikaturen worden in de moslimwereld als godslastering beschouwd, maar volgens Macron vallen de cartoons onder de vrijheid van meningsuiting die hij koste wat kost wil verdedigen.

Beeltenissen van Macron in de fik

De uitlatingen van Macron leidden in diverse islamitische landen dinsdag en woensdag tot protesten. Zo gingen in de hoofdstad van Bangladesh woensdag duizenden mensen de straat op. Sommige demonstranten vertrapten beeltenissen van de Franse president of staken deze in de fik. Ook in Irak, Gaza, Pakistan, Mauritanië, Indonesië en Turkije gingen mensen de barricades op om hun onmin te uiten.

Daarop besloot het Franse ministerie van buitenlandse zaken om Franse burgers in die landen op te roepen weg te blijven van grote publieke bijeenkomsten en extra op de eigen veiligheid te letten.

Op de achtergrond speelt een diplomatieke rel tussen Parijs en Ankara. Gisteren maakte Turkije bekend dat het de publicatie van een karikatuur van president Erdogan door het Franse satirische blad Charlie Hebdo met ‘juridische en diplomatieke stappen’ zal beantwoorden. Een aantal hoge Turkse functionarissen noemde de publicatie van woensdag een ‘walgelijke poging’ om ‘cultureel racisme en haat’ te verspreiden. Eerder deze week kondigde Erdogan al een boycot van Franse producten aan.

Lees ook:

Erdogan haalt hard uit naar Macron: ‘De leider van Frankrijk is de weg kwijt’

President Erdogan trekt al dagen fel van leer tegen zijn Franse collega Macron. Het past in de huidige Turkse strategie om de confrontatie in het buitenland aan te gaan. Dat was tien jaar geleden heel anders.

Erdogan doet aangifte tegen Wilders om spotprent

De Turkse president Erdogan heeft in eigen land aangifte gedaan tegen PVV-leider Geert Wilders. In Den Haag werd dinsdag fel gereageerd, al lijkt de actie puur symbolisch.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden