Onderzoek

‘Frankrijk medeplichtig aan moorden door Egyptisch regime’

Eind november was de sfeer uitstekend tussen de Franse president Macron (rechts) en de Egyptische leider Sisi, tijdens een conferentie over Libië in Parijs. Beeld EPA
Eind november was de sfeer uitstekend tussen de Franse president Macron (rechts) en de Egyptische leider Sisi, tijdens een conferentie over Libië in Parijs.Beeld EPA

Egypte gebruikt hulp van het Franse leger in de strijd tegen terreur om burgers uit te schakelen. Dat bericht Disclose, een Franse site voor onderzoeksjournalistiek.

Kleis Jager

Het beeld bij het verhaal van Disclose zet direct de toon. De Egyptische machthebber, maarschalk Abdel Fattah Al-Sisi, gaat schuil achter een zwarte zonnebril. Naast hem is een bijzonder zorgelijk kijkende Emmanuel Macron afgebeeld.

De inhoud is niet mis: Frankrijk zou medeplichtig zijn aan misdrijven van Sisi tegen de eigen burgerbevolking. Het Franse leger assisteert de Egyptenaren bij het opsporen van terroristen uit buurland Libië. Hiervoor surveilleren kleine verkenningsvliegtuigen over het westelijke woestijngebied.

Met de informatie die de Franse militaire inlichtingendienst DRM op deze manier verzamelt, kunnen de Egyptenaren een inschatting maken van het gevaar van de dreiging en verdachten identificeren. Maar dit is allemaal theorie, volgens Disclose. In werkelijkheid worden de inlichtingen gebruikt om burgers te doden die verdacht worden van de smokkel van mensen, wapens, benzine, sigaretten of drugs.

Misbruikt

De Fransen hebben hun meerderen er verschillende keren op gewezen dat zij worden misbruikt bij hun werkzaamheden voor Sirli, zoals de codenaam van de operatie luidt. Tevergeefs, schrijft Disclose dat zich baseert op verschillende documenten. “De Franse strijdkrachten zouden op zijn minst betrokken zijn geweest bij negentien bombardementen op burgers tussen en 2016 en 2018”.

Volgens een van de memoranda die de site in handen heeft, is de kwestie in 2019 onder de aandacht gebracht van minister van defensie Florence Parly. Zij stond toen net op het punt om Egypte met Macron te bezoeken. ‘De ALSR – de naam van het verkenningsvliegtuig – is niet geschikt om doelen op te sporen, maar is wel als zodanig gebruikt’, zo staat er onder meer.

De waarschuwing bleef zonder gevolgen en volgens Disclose is Frankrijk nog altijd actief in de Egyptische woestijn.

Het ministerie van defensie heeft laten weten dat minister Parly heeft gevraagd om een onderzoek naar aanleiding van de publicatie. Om veiligheidsredenen doet Parijs verder geen mededelingen over de samenwerking met Egypte.

Afhankelijk van elkaar

De kwestie zet de schijnwerpers op een relatie die de laatste tien jaar steeds hechter is geworden. Egypte groeide in die tijd met financiële steun van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten uit tot een van de belangrijkste klanten van de Franse wapenindustrie. Caïro plaatste begin dit jaar nog een order voor dertig gevechtsvliegtuigen van het type Rafale.

Frankrijk, dat voor de uitrusting van het eigen leger afhankelijk is van de wapenexport, profiteerde van een verslechtering in de betrekkingen tussen Sisi en de Verenigde Staten. Het ziet in Egypte behalve een handelspartner een land dat kan bijdragen aan stabiliteit in een chaotische regio.

Vandaar dat Parijs Sisi niet de les leest over schendingen van mensenrechten, zoals martelpraktijken en massaprocessen van islamisten of seculiere linkse oppositieleden. Macron en zijn voorganger François Hollande hebben zich hier alleen enkele keren discreet over uitgelaten.

Lees ook:

Macron ontvangt Egyptische president Sisi met open armen en ontlokt storm van kritiek

De Egyptische president Sisi wordt met fanfare verwelkomd in Frankrijk, ondanks de enorme repressie in zijn land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden