Hervorming

Frankrijk legaliseert IVF voor lesbiennes en single vrouwen, draagmoederschap nog steeds verboden

null Beeld AFP
Beeld AFP

Lesbische stellen en alleenstaande vrouwen in Frankrijk krijgen vanaf dinsdag toegang tot vruchtbaarheidsbehandelingen, wanneer het parlement na twee jaar debatteren een wetsvoorstel daartoe aanneemt.

Volgens de huidige Franse wetgeving hebben alleen heteroseksuele paren toegang tot medisch geassisteerde voortplantingsmethoden, zoals in-vitrofertilisatie (IVF).

De hervorming zal Frankrijk in lijn brengen met Europese landen als Nederland, België en Spanje. Die laatste twee buurlanden zijn momenteel de topbestemmingen voor Franse lesbische stellen en alleenstaande vrouwen die medische hulp zoeken om zwanger te worden.

De nieuwe wet werd al in oktober 2019 geratificeerd door de Assemblée nationale, maar werd vervolgens opgehouden in de Senaat. De rechtse Republikeinse partij, die een meerderheid in de Senaat heeft en tegen het wetsvoorstel was, heeft honderden amendementen ingediend voordat ze de tekst terugstuurde naar de Assemblée voor de eindstemming van dinsdag, die derhalve gezien wordt als louter een formaliteit.

De wet stelt tevens kinderen die zijn verwekt met donorsperma in staat om de identiteit van de donor te leren kennen wanneer ze volwassen zijn. Daarmee zal een einde komen aan de anonimiteit die donoren in Frankrijk tot nu toe werd gegarandeerd.

Ook staat de wet vrouwen van boven de dertig toe om hun eicellen te bevriezen, een procedure die momenteel alleen beschikbaar is voor vrouwen die een behandeling ondergaan voor aandoeningen die hun vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden, zoals chemotherapie. Daarentegen zal de wet niet het draagmoederschap legaliseren, een praktijk die in Frankrijk nog steeds op grote schaal wordt afgewezen.

Lees ook:

Vergeet ivf-patiënten en hun kinderen niet

Het opheffen van het verbod om embryo’s te kweken voor onderzoek is hard nodig, aldus Wybo Dondorp (ethicus, Universiteit Maastricht) en Sebastiaan Mastenbroek (klinisch embryoloog, Amsterdam UMC).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden