TopontmoetingVK & Frankrijk

Frankrijk en VK komen met nieuw migratiepact, na ‘nieuw begin’ relatie beide landen

Macron en Sunak na afloop van de persconferentie in Parijs.  Beeld AFP
Macron en Sunak na afloop van de persconferentie in Parijs.Beeld AFP

Frankrijk en Groot-Brittannië zijn tot een nieuw migratiepact gekomen.

Redactie Trouw

Dat werd bekendgemaakt op een persconferentie na afloop van het bezoek van premier Rishi Sunak aan de Franse president Emmanuel Macron in Parijs deze vrijdag. Dat bezoek, de eerste keer in vijf jaar dat de leiders van beide landen elkaar één op één zagen, was vooral bedoeld om de banden tussen beide landen weer aan te halen.

Het VK zal, verspreid over drie jaar, meer dan een half miljard bijdragen aan een Frans plan om migrantenbootjes over het kanaal tegen te houden, waar verzwaarde beveiliging van moet worden opgetuigd. Ook werd de komst van een nieuw detentiecentrum in het noorden van Frankrijk aangekondigd.

Bij de persconferentie zeiden Macron en Sunak dat de relatie tussen hun landen sinds Brexit weliswaar danig onder druk was komen te staan, maar dat het nu tijd is voor een nieuw begin, een nieuwe samenwerking. Tijd om de ‘entente’ te vernieuwen, aldus Sunak. Daarmee verwijst hij naar de Entente Cordiale, zoals de diplomatieke betrekkingen in het begin van de 20ste eeuw tussen beide grootmachten bekend stond.

“Onze relatie kende de afgelopen jaren zeker zijn uitdagingen”, zei Sunak, “maar vandaag hebben we onze samenwerking naar een ongezien niveau opgetild.”

Verdere samenwerkingen

Naast overeenkomsten over migratie, werden er ook afspraken gemaakt over samenwerking op het gebied van kernenergie en werd er opnieuw gezamenlijke steun uitgesproken voor Oekraïne. Ook werd beloofd verder te kijken naar verdergaande samenwerking van beider strijdkrachten, bijvoorbeeld inzake de ontwikkeling van raketten en een geïntegreerd luchtverdedigingssystemen.

Maar vooral voor Sunak lag de focus deze ontmoeting op migratie. Het aantal kleine bootjes met migranten dat in het zuiden van Engeland aan wal komt is de afgelopen twee jaar enorm toegenomen, tot 45.000 migranten vorig jaar. Voor nieuwe wetgeving om hier iets aan te kunnen doen is alleen de medewerking van Frankrijk nodig. Twintig jaar lang was het aantal asielaanvragen in het Verenigd Koninkrijk niet zo hoog - met dat ligt 75.000 nog altijd beneden het EU-gemiddelde.

Lees ook:

Romance fraternelle bloeit op tussen frenemies Macron en Sunak

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk willen een einde makenaan hun jarenlange gekibbel en als vrienden verdergaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden