BuitenlandBoerkaverbod

Frankrijk drijft de strijd tegen de nikab niet op de spits

Vrouwen in nikab in de Zuid-Franse havenstad Marseille. Beeld REUTERS
Vrouwen in nikab in de Zuid-Franse havenstad Marseille.Beeld REUTERS

Frankrijk deed als eerste Europese land de gezichtssluier in de ban. Maar de politie gaat soepel om met het verbod, om incidenten te voorkomen.

Kleis Jager

Eloïse Maillot zat afgelopen zondag op het terras van de chique Parijse brasserie Le Dôme. De aanblik van een vrouw in nikab een paar tafeltjes verderop inspireerde haar tot een vinnige uithaal op Twitter, compleet met foto van de vrouw en haar partner. ‘Schande!!! Dit is verboden in Frankrijk!!’ schreef Maillot erbij. Ze vermeldde ook het ministerie van binnenlandse zaken in haar boodschap.

Vervolgens wees de getergde Maillot het paar op de wet die geen gezichtsbedekkende kleding toestaat en belde de politie. Die kwam even later voor een identiteitscontrole waarvoor de vrouw haar gezicht moest laten zien. Maillot, een journaliste die onder andere werkt voor een veganistisch magazine, kreeg complimenten voor haar optreden. Maar ze werd vooral veel uitgescholden, vergeleken met collaborateurs en zelfs met de dood bedreigd.

Wie zich met gezichtssluiers bemoeit, maakt veel los. Burgers zoals Maillot zijn daarom zeldzaam en ook agenten knijpen vaak een oogje toe. Het verbod op de ‘integrale sluier’ dat sinds april 2011 van kracht is, heeft vooral een normstellende functie. Vrouwen in nikab lopen daarom niet schichtig over straat. In de supermarkt, waar ze bij de entree door discrete affiches worden gewezen op het bestaan van het verbod, doen ze in alle rust hun boodschappen.

Zwarte gestalte

Volgens de eerste officiële evaluatie van de wet uit 2017 is er in de eerste vijf jaar tegen ruim 1800 vrouwen een proces-verbaal opgemaakt. Het aantal nam elk jaar af. Het gebrek aan enthousiasme voor een strikte handhaving heeft alles te maken met de vrees voor weerstand bij de aanhouding of erger. Zo was de Parijse voorstad Trappes in de zomer van 2013 het toneel van onlusten die een paar dagen aanhielden. En in Toulouse moest de ME vorig jaar nog drie nachten uitrukken om nog veel grotere boerka-rellen de kop in te drukken waarbij tientallen auto’s in vlammen opgingen. De aanleiding was een video waarop te zien is hoe agenten een tegenstribbelende zwarte gestalte vasthouden.

Het verbod overleefde intussen een aanval van nikabdraagsters die hun beklag deden bij het Europees Hof van de Rechten voor de Mens (EHRM). De Mensenrechtencommissie van de VN meende eind 2018 wel dat de wet de godsdienstvrijheid te sterk beperkt. Maar die, niet-bindende, uitspraak maakte weinig indruk. “Laat deze club alsjeblieft zijn mond houden”, zei de centrum-rechtse politicus Guillaume Larrivé bijvoorbeeld. “Wij hoeven ons voor zoiets vanzelfsprekends niet steeds te verantwoorden.

Lees ook:

Wie handhaaft het boerkaverbod? (dat eigenlijk niet zo mag heten)

Vanaf vandaag is gezichtsbedekkende kleding verboden in onder meer het openbaar vervoer en ziekenhuizen. De wet is in de volksmond beter bekend als het ‘boerkaverbod’. Vier vragen over de nieuwe situatie.

Mensenrechtenhof: Frans boerkaverbod mag

Het Franse boerkaverbod is niet in strijd met de mensenrechten, oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Boze reacties op toestaan Frans boerkaverbod

Mensenrechtenorganisaties hebben verontwaardigd gereageerd op de uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Die stelt dat het Franse boerkaverbod gerechtvaardigd is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden