NieuwsBuitenland

Foto en video van verdronken vader en dochter voeden verontwaardiging over immigratiebeleid

null Beeld

Een vader en dochter verdronken toen ze de Rio Grande wilden oversteken. De politiek ruziet over de schuldvraag.

Bas den Hond

Donald Trump is persoonlijk verantwoordelijk voor de verdrinkingsdood van een Salvadoraanse man en zijn 23 maanden oude dochtertje, zondag in de Rio Grande, zegt de Democratische presidentskandidaat Beto O'Rourke.

De foto van de twee, aangespoeld, hun hoofden in het riet, de arm van het meisje om de nek van haar vader, ging de wereld over. Volgens de Mexicaanse krant La Jornada was de man, Oscar Ramirez, bezig zijn gezin naar de overkant van de rivier, Amerikaans grondgebied, te brengen. Hij bracht eerst met het meisje, maar toen hij terug ging voor zijn vrouw rende het kind hem in paniek achterna, het water in. Toen hij haar wilde helpen, werden ze samen door de stroom meegesleurd.

Volgens O'Rourke, bijgevallen door enkele Democratische Congresleden, was dat allemaal niet gebeurd als de regering-Trump bij de grensposten elk asielverzoek in behandeling zou nemen. Nu moeten migranten vaak lang wachten, en dat brengt velen er toe, illegaal de grens over te steken. Ze vragen dan asiel aan bij patrouilles van de grenspolitie.

Betere wetten

Volgens President Trump zouden vader en dochter niet zijn omgekomen als de Democraten akkoord waren gegaan met 'betere immigratiewetten.' "Dan zouden de mensen niet toestromen en dood gaan.”

Dat er slachtoffers vallen bij pogingen de VS te bereiken, via het water of door de woestijn, is niet nieuw, maar de foto krijgt veel aandacht. The New York Times riep in een redactioneel commentaar de lezers op geld te geven aan organisaties die migranten helpen en mee te doen aan demonstraties.

Die zijn vooral bedoeld om aan dacht te vragen voor het lot van kinderen die opgesloten zitten zonder hun ouders. Onlangs bleek dat dit in een detentiecentrum in Clint in Texas gebeurde onder erbarmelijke omstandigheden. De kinderen werden er weggehaald, maar inmiddels zijn honderd van hen alweer terug in Clint.

Journalisten krijgen niet te zien hoe het met de kinderen gaat, maar toch kwam er onlangs een schokkende video over naar buiten. Niet van de kinderen zelf, maar van een juriste van het ministerie van justitie.

Eens in de week tandenpoetsen

Sarah Fabian verdedigde de staat in een rechtszaak waarin hulporganisaties voor de kinderen de voorgeschreven 'veilige en hygiënische omstandigheden' eisen. Ze wilde de rechter geen gelijk geven toen die suggereerde dat het veilig noch hygiënisch is als kinderen slechts eens in de week hun tanden mogen poetsen, en dat dekens toch echt onmisbaar zijn.

In sociale media werd Fabian neergesabeld. De voormalige Democratische presidentskandidaat Howard Dean zei dat ontslagen moet worden en nooit meer bij de overheid mag werken.

In een bericht op Facebook verweerde de juriste zich. Volgens haar ging het om een juridisch-technische discussie, over de vraag hoe specifiek rechters mogen zijn bij het verplicht stellen van bijvoorbeeld tandenborstels. Maar die nuance zal ongetwijfeld overstemd worden door de steeds hoger oplopende discussie over de pogingen van de regering-Trump, immigratie te ontmoedigen.

Lees ook:
Hulp aan migranten verdeelt Amerikaanse politici

Hoeveel hulp mogen migranten krijgen? In Washington wordt daar deze dagen een fel debat over gevoerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden