'Patagotitan mayorum'

Fossiel van mogelijk grootste dinosaurus ooit gevonden in Argentinië

De in Patagonië gevonden fossielen zijn 98 miljoen oud en behoren mogelijk toe aan de grootste dinosaurus die ooit bestond. Beeld AFP
De in Patagonië gevonden fossielen zijn 98 miljoen oud en behoren mogelijk toe aan de grootste dinosaurus die ooit bestond.Beeld AFP

In het zuiden van Argentinië zijn wetenschappers op een fossiel gestuit van misschien wel de grootste dinosaurus ooit.

Jarron Kamphorst

Meer dan 98 miljoen jaar oud zijn de fossielen die een stel paleontologen in Patagonië, in het uiterste zuiden van Argentinië, met borsteltjes onder dikke lagen zand en steen vandaan proberen te krijgen. En het gaat niet om zomaar een fossiel. De resten zouden volgens de betrokken wetenschappers van de nationale universiteit van La Matanza in de provincie Buenos Aires toebehoren aan de grootste dinosaurus die ooit op aarde rondliep.

Met zekerheid durven ze dat nog niet te zeggen, maar de voortekenen zijn veelbelovend. De versteende botresten waar de paleontologen op stuitten, zijn wel 10 tot 20 procent groter dan dezelfde beenderen van de Patagotitan mayorum, de dinosauriër die tot nog toe te boek staat als het grootste levende landwezen ooit.

De versteende botresten waar de paleontologen op stuitten, zijn wel 10 tot 20 procent groter dan dezelfde beenderen van de Patagotitan mayorum, de dinosauriër die tot nog toe te boek staat als het grootste levende landwezen ooit. Beeld AFP
De versteende botresten waar de paleontologen op stuitten, zijn wel 10 tot 20 procent groter dan dezelfde beenderen van de Patagotitan mayorum, de dinosauriër die tot nog toe te boek staat als het grootste levende landwezen ooit.Beeld AFP

Flatgebouw van dertien verdiepingen

Beide beesten behoren volgens de Argentijnse opgravers tot de familie van Sauropoda’s, langnekkige planteneters met enorme staarten die voor zover bekend een maximum gewicht van 70.000 kilo hadden en tot wel 40 meter groot konden worden – even hoog als een flatgebouw van dertien verdiepingen.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Vooralsnog hebben de wetenschappers alleen nog maar heupbeenderen, staartstukken en delen van de ruggenwervel van de reusachtige dino gevonden. Maar de zoektocht naar andere botresten gaat onverminderd door. Het is wachten tot het team op een stuk dijbeen stuit, zo vertelt José Luis Carballido een van de betrokken onderzoekers, aan de Straits Times. Daarmee kan het best de werkelijke massa en lengte van het uitgestorven wezen worden bepaald.

Desalniettemin verzekert Carballido dat de opgraving sowieso bijzonder is. “De ontdekking van een intacte dinosaurus met dit soort afmetingen is op zichzelf al zeer uitzonderlijk.”

Lees ook:

De meteoriet is toch weer de hoofdverdachte bij het uitsterven van de dinosauriërs

Het was toch echt een meteoriet die de dino deed uitsterven, concluderen onderzoekers. Zij weerleggen de theorie dat vulkaanuitbarstingen er iets mee te maken zouden hebben.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden