ProfielKarin Kneissl

Flirt met Poetin van de Oostenrijkse oud-minister Kneissl lijkt zich uit te betalen

De Russische president Vladimir Poetin en de voormalige Oostenrijkse minister van buitenlandse zaken Karin Kneissl al dansend tijdens het huwelijk van Kneissl op 18 augustus 2018. Beeld AFP
De Russische president Vladimir Poetin en de voormalige Oostenrijkse minister van buitenlandse zaken Karin Kneissl al dansend tijdens het huwelijk van Kneissl op 18 augustus 2018.Beeld AFP

De Oostenrijkse oud-minister van buitenlandse zaken Karin Kneissl zit sinds deze week in het bestuur van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft. Hielp haar dans met de Russische president Vladimir Poetin?

Wijnranken bovenop houten pergola’s die bescherming bieden tegen de brandende zomerzon, gasten die zich in wapperende zomerkleding te buiten gaan aan een uitgebreid feestmaal en op de achtergrond de bergtoppen van de Alpen. In feite voldeed de bruiloft van de toenmalige Oostenrijkse minister van buitenlandse zaken Karin Kneissl in augustus 2018 aan alle voorwaarden voor het scenario van een droomhuwelijk.

Maar dromen zijn bedrog, zo leerde Kneissl al snel toen er kort na haar huwelijk een filmpje opdook dat voor de nodige consternatie zorgde. Op de beelden is te zien hoe Kneissl ergens op een heuvel in het zuiden van Oostenrijk een wals danst met niemand minder dan de Russische president Vladimir Poetin. Ietwat onbeholpen zwieren de twee staatslieden om elkaar heen terwijl tientallen genodigden het opmerkelijke optreden al grijnzend met hun telefoon vastleggen. Zeker de bewegingen van de Russische president doen eerder denken aan een militaire mars dan aan een klassieke dans.

Poetin bracht een Russisch kozakkenkoor mee

Naast grote hilariteit bij internetgebruikers zorgde het filmpje destijds voor de nodige controverse. Kneissl nodigde Poetin namelijk uit op een moment dat Europa en Rusland hopeloos overhoop lagen. Vlak daarvoor zette de EU nog tientallen Russische diplomaten uit vanwege de vergiftiging van de Russische oud-spion Sergej Skripal met het zenuwgas novitsjok in het Britse Salisbury.

Desalniettemin speelde Poetin een prominente rol op het huwelijksfeest van de partijloze politica die in 2017 door de conservatief-nationalistische Vrijheidspartij FPÖ naar voren werd geschoven als belangrijkste diplomaat van het land. Naast een dans met de bruid gaf de president een speech – in vloeiend Duits – en bracht hij een Russisch kozakkenkoor mee dat het bruidspaar toezong. Ook liet hij een persoonlijke boodschap achter op de motorkap van de Volkswagen Kever waarin het bruidspaar arriveerde.

Drie jaar later is de Russische flirt van Kneissl nog verre van over, zo bleek deze week. Woensdag maakte staatsoliebedrijf Rosneft bekend dat de 56-jarige Oostenrijkse – die in 2019 de regering verliet – vanaf heden zitting heeft in de raad van bestuur van de organisatie. Rosneft is het op twee na grootste bedrijf van Rusland en draaide in 2019 nog een omzet van bijna 65 miljard euro, waaraan het netto een kleine acht miljard euro winst overhield. De baas van het bedrijf, Igor Setsjin, is bovendien een trouwe bondgenoot en goede vriend van president Poetin en wordt doorgaans beschouwd als de machtigste man in Rusland na Poetin zelf.

Te hoge testosterongehaltes

Kneissl heeft op het eerste gezicht helemaal niets op met de oliesector. Van huis uit is ze een expert op het gebied van het Midden-Oosten. Hoewel ze werd geboren in Wenen, groeide ze op in Jordanië, in de hoofdstad Amman. Na een studie in Oostenrijk vervolgde ze haar academische carrière in Jeruzalem en vervolgens in Amman om uiteindelijk als Oostenrijks diplomaat aan de slag te gaan.

De eerste keer dat ze publiekelijk in opspraak raakte was in 2012 dankzij een boek dat ze publiceerde met de titel Testosteron Maakt Politiek. Daarin betoogt ze dat onder meer de Arabische Lente en de republikeinse revoltes in Europa halverwege de negentiende eeuw samenhangen met een te hoog gehalte van het mannelijke hormoon testosteron in de politiek. Later in haar boek koppelt ze die te hoge testosterongehaltes aan de veronderstelde gevaren van de instroom van migranten in Oostenrijk, waarmee ze zichzelf gelijk aan de extreme rechterzijde van de politiek positioneerde.

Kneissl is overigens niet de eerste Europese politicus die toetreedt tot de elite van de Russische olie-industrie. Ook de Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder heeft zitting in het bestuur van Rosneft. Daarnaast bekleedt hij ook bestuurlijke functies bij Gazprom en het omstreden Nord Stream 2-gaspijpleidingproject.

Lees ook:

Oostenrijkse spionnen verliezen het vertrouwen van Europese veiligheidsdiensten

Buitenlandse veiligheidsdiensten maken zich zorgen over mogelijke invloed van Rusland en extreem-rechts op de Oostenrijkse inlichtingendienst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden