ProfielSanna Marin

Finse premier wringt zich in bochten na een nachtje stappen

De Finse premier Sanna Marin woensdag tijdens een persconferentie. Beeld Reuters
De Finse premier Sanna Marin woensdag tijdens een persconferentie.Beeld Reuters

In het nieuws omdat... de Finse regeringsleider in opspraak is na een nacht drinken en dansen.

Anne Grietje Franssen

De Finse sociaaldemocratische premier Sanna Marin was het pandemiegedoe moe en wilde het er afgelopen weekend eens flink van nemen. Het roddelblad Seiska legde de 36-jarige premier met man en vrienden vast in ‘ten minste twee bars’, waar ze tot het ochtendgloren Heineken zou hebben gedronken en op de dansvloer uit haar dak was gegaan.

Dat had ze misschien beter niet kunnen doen. Op vrijdag, de dag voor die wilde nacht, was Marin tijdens een kabinetsbijeenkomst in contact geweest met een minister die zaterdag positief testte op het coronavirus. Daarover werd de premier omstreeks kwart over zeven ’s avonds ingelicht.

Voorbeeldfunctie

Die mededeling nam ze voor kennisgeving aan. Later legde ze op Twitter uit dat haar niet was verteld om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Volgens de huidige covid-richtlijnen in Finland hoeven dubbelgevaccineerden zich niet te isoleren als ze in aanraking zijn gekomen met een besmet persoon. Desalniettemin is het advies sociale omgang te mijden zolang je in afwachting bent van een testuitslag.

Maar voor ministers en andere bewindslieden geldt, gezien hun voorbeeldfunctie, dat ze zich na blootstelling aan een geïnfecteerde zoveel mogelijk afzonderen. Ten tijde van Marins uitgaansavond was deze nieuwe richtlijn twee weken van kracht; de premier verklaarde hier niet van te zijn verwittigd.

Wat volgde was een welles-nietes over de vraag of de premier nu wel of niet wist dat ze binnenshuis had moeten blijven. Het las als een Scandinavische detective; om zowel acht als tien uur ’s avonds zou ze een sms’je over zelfisolatie hebben ontvangen op haar regeringstelefoon. Die lag, volgens Marin, thuis. Wél had ze haar parlementstelefoon op zak – de telefoon waarmee ze eerder ook was verteld over de ministeriële infectie – maar die bleef de rest van de zaterdagavond stil.

Seksistisch

Daags later volgde toch nog een mea culpa. “Ik had mijn eigen oordeel moeten gebruiken en uit voorzorg uit de buurt van mensen moeten blijven”, aldus Marin. “Ik heb me niet op de best mogelijke manier gedragen.”

De oppositie betichtte de premier van onverschillig en ondoorzichtig gedrag. Die kenschets hoorde ze niet voor het eerst. Eerder dit jaar lag ze onder vuur in het zogenoemde ‘ontbijtgate’ toen bekend werd dat ze zo’n 850 euro per maand aan ontbijtkosten had gedeclareerd. In augustus stortte ze het totaalbedrag van ruim 14.000 euro terug.

En in oktober 2020 werd ze bekritiseerd – en kon ze rekenen op bijval – na de publicatie van een interview vergezeld van een ietwat suggestief portret in een lifestylemagazine. Op de foto draagt ze een colbert zonder iets eronder. Critici vonden het ongepast, een premier met een weinig verhullende outfit in een glossy, en of ze niet iets beters te doen had te midden van een pandemie. Medestanders van de premier zetten die kritiek weg als seksistisch. Waarom gold nog steeds dat je als jonge, mooie vrouw niet serieus genomen kon worden?

Toch blijft Marin de onbetwiste regeringsleider. Ze houdt het in ieder geval langer vol dan haar twee vrouwelijke voorgangers; die traden beiden binnen een jaar af. Marin is donderdag precies twee jaar aan de macht.

Lees ook:

Winnende vrouwen: leuk als het om topsport gaat, lastig als ze lonken naar de macht

Zelden boekten vrouwen in Nederland verkiezingswinst, en nooit bereikte een vrouw er kabinetsdeelname mee. De eerste die daar wel op aankoerst, Sigrid Kaag, is iemand die seksisme ook benoemt.

Merkel verrast door interesse in avondrobe

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is verrast door de enorme media-aandacht voor haar diep uitgesneden avondjurk. Dit meldde vice-regeringswoordvoerder Thomas Steg maandag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden