Vluchtelingenkamp Al-Hol

Finland haalt IS-kinderen op uit tentenkamp in Syrië

Vluchtelingenkamp Al-Hol in Syrië. Hier verbleven de afgelopen tijd dertig Finse kinderen.Beeld REUTERS

De Finse autoriteiten zijn gisteren begonnen met het terughalen van de eerste twee van de dertig Finse kinderen uit vluchtelingenkamp Al-Hol in Syrië. Het gaat om twee weeskinderen. 

Op korte termijn wil Helsinki alle Finse IS-kinderen naar Finland terughalen. Het besluit tot het ophalen van de IS-kinderen is een van de eerste concrete maatregelen die door de nieuwe Finse regering is genomen. Die regering wordt geleid door een vrouw en bestaat ook hoofdzakelijk uit vrouwen.

Eerder deze week maakte die al nieuwe richtlijnen openbaar, waaruit bleek dat de regering zich verplicht voelt de kinderen zo snel mogelijk op te halen. Helsinki baseert het besluit op onder meer het Verdrag inzake de rechten van het kind.

Details over welke kinderen wanneer worden opgehaald, worden niet bekendgemaakt, noch waar de kinderen komen te wonen. Wel is duidelijk gemaakt dat alle kinderen op de lange termijn stevige begeleiding kunnen verwachten. “We willen ons ervan verzekeren dat Finland ook in de toekomst een veilig land is”, zei Ilkka Salmi, de hoogste ambtenaar van Binnenlandse Zaken.

‘Er is geen verplichting om volwassenen te helpen’

De eerste twee kinderen zouden volgens Finse media inmiddels in Irak zijn. Vervolgens wordt van geval tot geval bekeken wanneer de anderen terugkomen en of hun moeders ook meereizen. In het vluchtelingenkamp Al-Hol verblijven naar schatting tien Finse vrouwen en dertig kinderen.

Voor het repatriëren van de moeders doet Helsinki geen moeite. “Het doel van de regering is om de kinderen te helpen. Er is geen verplichting om volwassenen te helpen die het gebied vrijwillig hebben betreden.”

Nederland heeft ook weeskinderen opgehaald, maar verzet zich tegen het terughalen van de ruim vijftig andere Nederlandse kinderen die in Al-Hol verblijven. 

Lees ook:

Koerdische minister: Grote fout dat Nederland de kinderen van IS-vrouwen niet ophaalt

‘Teleurstellend en frustrerend’, zo noemt Abdulkarim Omar, minister van buitenlandse zaken van de autonome Koerdische regio in Noord-Syrië, de uitspraak van het Nederlandse gerechtshof dat de Nederlandse regering geen kinderen van Nederlandse IS-ouders in Syrië hoeft op te halen.

Turkije zet twee IS-vrouwen op vliegtuig naar Schiphol

Turkije heeft twee vrouwelijke Syriëgangers en twee kinderen op het vliegtuig gezet naar Nederland. Een van de vrouwen was onlangs ongewenst verklaard door Nederland, de ander heeft een Nederlands paspoort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden