Filippijnen

Filippijnse president Duterte erkent schuld aan duizenden drugsmoorden

 De Filipijnse president Rodrigo Duterte.  Beeld AP
De Filipijnse president Rodrigo Duterte.Beeld AP

President Rodrigo Duterte geeft toe schuldig te zijn aan de duizenden drugsmoorden in de Filippijnen. Ook zegt hij bereid te zijn de gevolgen te zullen dragen.

Redactie

In een televisietoespraak op maandag deed de Filippijnse president Rodrigo Duterte een opvallende uitspraak. “Je kunt me verantwoordelijk houden voor elke dood die is voorgevallen, met betrekking op de drugsoorlog”, zo sprak hij. Duterte gaf eerder al toe verantwoordelijk te zijn voor de drugsmoorden, maar ditmaal liet hij ook weten een eventuele straf voor zijn daden te accepteren: “Als ik mijn land dien door naar de gevangenis te gaan, dan doe ik dat graag”, aldus de Filippijnse president.

Bij zijn aantreden in 2016 begon Duterte zijn bloedige drugsoorlog. Om iedereen die iets met drugs te maken had uit de weg te ruimen, kreeg de politie volledig vrij spel voor het doodschieten van drugshandelaren en drugsgebruikers. Volgens officiële cijfers zijn er inmiddels bijna zesduizend drugsgebruikers en dealers om het leven gebracht. Mensenrechtenorganisaties vermoeden dat dit aantal nog veel hoger ligt.

Duterte erkende zijn eigen rol binnen de bloedige campagne maar wijdde alle moorden die buiten de politieoperaties om plaatsvonden aan de rivaliteit tussen de verschillende bendes in de Filippijnen. Ook ontkende Duterte de wijdverbreide vermoedens dat de politie zich schuldig maakt aan buitenrechtelijke executies.

Door zijn niet-aflatende strijd tegen de drugs, staat Duterte mogelijk nog een stortvloed aan stafrechtelijke vervolging te wachten. Momenteel onderzoekt het Internationaal Strafhof (ICC) twee aanklachten tegen de Filippijnse president. Kort na de bekendmaking van het onderzoek, verbrak het land al het contact met de ICC en trok het zich terug uit het Statuut van Rome, dat de basis vormt voor het ICC. De kans is dus klein dat Duterte in de toekomst in Den Haag voor de rechter zal verschijnen.

Lees ook:
‘Duterte wil dictator worden, maar dat lukt hem niet’

De Filippijnse president Duterte probeert alle macht te grijpen, zegt senator Antonio Trillanes. Maar de senator heeft goede hoop dat dit niet lukt. ‘De democratie op de Filippijnen zal overleven.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden