Aangifte

FIFA doet aangifte tegen Blatter om kosten voetbalmuseum

Voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Beeld AFP
Voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter.Beeld AFP

Wereldvoetbalbond FIFA heeft aangifte gedaan tegen onder anderen oud-voorzitter Sepp Blatter in verband met de kosten van 500 miljoen Zwitserse franc (461 miljoen euro) van het FIFA Museum.

FIFA heeft aangifte gedaan bij de aanklager van de kantonrechtbank in Zürich nadat uit een onderzoek van experts bewijs naar voren was gekomen voor vermoedelijk crimineel mismanagement door FIFA’s vorige bestuur en door de bond aangestelde bedrijven voor het museum Haus zur Enge.

In de aanklacht wordt de directe betrokkenheid van voormalig voorzitter Blatter genoemd, samen met andere personen. De klacht richt zich op de kosten van het project. Het vorige FIFA-bestuur stopte een kleine 130 miljoen euro in de renovatie en inrichting van het gebouw dat niet in bezit is van de FIFA en ging een langdurige huurovereenkomst aan tegen ongunstige tarieven in vergelijking met de marktprijzen. Die gaat de voetbalbond tot de afloop van de overeenkomst in 2045 ruim 330 miljoen euro kosten.

‘Geen andere keuze’

“Gezien de enorme kosten in samenhang met dit museum en de algemene manier van werken van het vorige FIFA-bestuur, is er een forensisch onderzoek uitgevoerd om erachter te komen wat precies is gebeurd”, zei vice-secretaris-generaal Alasdair Bell van de FIFA. “Uit het onderzoek kwamen wijdverbreide verdachte omstandigheden en managementfouten naar voren, waarvan sommige vermoedelijk crimineel zijn. Daarom moet alles grondig worden onderzocht door de relevante autoriteiten.”

FIFA laat weten dat het geen andere keuze had dan het te melden bij de aanklager van het kanton. “Omdat het huidige FIFA-bestuur ook verantwoordelijkheden heeft wat betreft de geloofwaardigheid en we die willen naleven, zelfs als degenen voor ons die geschonden hebben”, aldus Bell.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden