Protesterende Soedanese vrouwen in de hoofdstad Khartoem, eerder deze week.

Soedan

Feest in Soedan: strenge kledingwet voor vrouwen afgeschaft

Protesterende Soedanese vrouwen in de hoofdstad Khartoem, eerder deze week.Beeld AFP

Vreugde in Soedan over het intrekken van strenge kledingvoorschriften, maar de  Soedanezen wantrouwen nog steeds de Nationale Congrespartij  van de afgezette dictator Omar al-Bashir.

Er ging een veertien uur durende marathonzitting aan vooraf, maar daarna was het feest voor veel Soedanezen. Gisterochtend besliste de overgangsregering van Soedan dat de voormalige regeringspartij van de verdreven president Omar al-Bashir ontbonden wordt. Daarnaast schafte de regering de strikte kledingvoorschriften voor vrouwen af. “Het zijn belangrijke stappen op weg naar een democratische burgerstaat”, reageerde vakbeweging SPA, de drijvende kracht achter de demonstraties die een einde maakten aan het bewind van Bashir. 

Tijdens de zitting van de interim-regering verzamelden zich honderden vrouwen bij het presidentiële paleis om hun eis voor de afschaffing van de kledingvoorschriften kracht bij te zetten. Onder hen was IT-ingenieur Ameera Osman. “Het is een overwinning! Eindelijk zijn we verlost van die onderdrukkende openbare-ordewet waarmee we in kleding werden gedwongen die veel vrouwen niet wilden dragen”, vertelt ze telefonisch uit Khartoem. Al jaren weigert ze haar hoofd te bedekken en draagt ze bij voorkeur een lange broek in plaats van de verplichte lange rok. Dat heeft ze moeten bekopen met gevangenisstraffen, zweepslagen en een scheiding. 

‘Hulde aan vrouwen en jongeren die wreedheden moesten doorstaan’

Onder Bashir bestond een zedenpolitie die toezicht hield. Vooral vrouwen op het platteland waren slachtoffer van die politie-eenheid. “Wij stadse vrouwen trommelden activisten en mensenrechtenorganisaties op om onze bestraffing bij te wonen. Het bewind van Bashir hield niet van die aandacht en soms ontliepen we daardoor de zweepslagen”, aldus Osman. 

Premier Abdalla Hamdok twitterde zijn vreugde. ‘Ik breng hulde aan de vrouwen en jongeren van mijn land die wreedheden moesten doorstaan als gevolg van die wet.’

De afschaffing van de kledingvoorschriften en de ontbinding van de Nationale Congrespartij (NCP) van Bashir waren twee van de belangrijkste eisen van de protestbeweging. Die begon een jaar geleden met demonstraties, in april uitmondend in de afzetting van Bashir door het leger. Na dat succes richtte de beweging, waarvan vrouwen en jongeren de kern vormden, zich tegen het militaire regime dat de macht had overgenomen, en eiste een burgerregering. In augustus werd een akkoord bereikt over een overgangsregering waarin militairen en burgers de macht delen tot verkiezingen in 2022. 

Einde aan ideologie van politieke islam en Arabisch nationalisme

De wet voor de opheffing van de NCP is bedoeld om een einde te maken aan de ideologie van politieke islam en Arabisch nationalisme die Bashir dertig jaar lang met harde hand oplegde. Maar ook om, zoals premier Hamdok twitterde, ‘de gestolen welvaart van de mensen terug te halen.’ Bashir en zijn NCP voerden een uitermate corrupt bewind – ­­de ex-president zit in de gevangenis in afwachting van zijn proces wegens corruptie. Tot dusver hebben Soedanezen weinig vertrouwen in het juridische apparaat. Velen zien Bashir liever uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag dat hem heeft beschuldigd van oorlogsmisdaden in Darfur, in het westen van Soedan. 

De NCP toont zich niet onder de indruk. ‘De NCP is een sterke partij en haar ideeën zullen zegevieren’, staat op de facebookpagina van de partij te lezen. 

Ondanks de vreugde over de aanname van beide wetten, heerst er wantrouwen. Worden die wetten straks ook echt uitgevoerd? Veel aanhangers van de NCP bezetten nog altijd overheidsposten en zijn niet zomaar van politieke overtuiging veranderd. De lange vergadering geeft in ieder geval aan dat het niet eenvoudig was om overeenstemming te bereiken binnen de overgangsregering, die bestaat uit de soevereine raad, de hoogste macht, en het kabinet. De militairen in de overgangsregering maakten tenslotte deel uit van het bewind van Bashir.  

Lees ook:

De vrouwen in Soedan komen in opstand: ‘Wij zijn geen etalagepoppen’

Vrouwen komen in opstand in Soedan: ‘Bashir probeerde onze Afrikaanse cultuur te veranderen in een Arabische en dat moet teruggedraaid worden.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden