Hulp

Fabrikanten van stofzuigers, auto's en plakband maken nieuwe beademingsapparaten

De CoVent-ventilator van Dyson. Beeld via REUTERS
De CoVent-ventilator van Dyson.Beeld via REUTERS
Romana Abels

Overal ter wereld zijn artsen bezorgd – nu gaat het nog, maar hoe moet het als er straks meer patiënten komen? Dan is er een tekort aan van alles en nog wat, maar vooral aan beademingsapparatuur.

Hulp komt uit onverwachte hoek, namelijk uit de stofzuigerindustrie. Eén van hen, Dyson, is begonnen aan de productie van 10.000 beademingsmachines, besteld door de Britse overheid. Normaal gesproken maakt Dyson geen medische apparatuur, maar tien dagen geleden belde plotseling premier Boris Johnson met de vraag of de productielijn misschien kon worden aangepast.

Ontwerpers gingen aan het werk, technici begonnen te sleutelen. Nu is het zover: waar eerst stofzuigers van de band rolden, kan nu een gloednieuw model beademingsmachine worden gemaakt, de CoVent.

null Beeld via REUTERS
Beeld via REUTERS

Volgens Dyson kan het apparaat snel, efficiënt en in grote aantallen worden geproduceerd. Het is speciaal afgestemd op de behoefte van coronapatiënten. Begin april al zouden de eerste apparaten beschikbaar moeten zijn.

Behalve voor de Britse markt maakt Dyson nog 5000 extra apparaten, die het bedrijf gratis weggeeft aan het buitenland. Waar ze precies terechtkomen, is nog niet bekend – overal heerst een ernstig tekort aan beademingsmachines. Sommige mensen die met het coronavirus zijn besmet, liggen weken aan de apparatuur, terwijl er ook steeds nieuwe patiënten bij komen.

Ook een andere Britse stofzuigerfabrikant, Gtech, heeft zich op de beademingsmarkt gestort. Dat bedrijf stuurde twee proefmodellen naar de overheid. In de VS werkt autofabrikant Ford met plakbandmaker 3M aan eenzelfde opdracht. Ook General Motors en Tesla beloofden hun productie aan te passen.

Lees ook:

Beademingsapparaten raken op, maar deze uitvinding kan al snel de uitkomst bieden

Het duurt nog weken voor de productie van beademingsapparatuur op gang is. Dus werken deskundigen aan een plan om meerdere patiënten op één machine aan te sluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden