Verenigde Staten

Extreemrechtse groepen veroordeeld tot miljoenenboete na dodelijk protest in Charlottesville

Extreemrechtse demonstranten in Charlottesville in 2017. Beeld AP
Extreemrechtse demonstranten in Charlottesville in 2017.Beeld AP

Meerdere extreemrechtse organisaties en personen zijn in de VS veroordeeld tot het betalen van meer dan 25 miljoen dollar aan slachtoffers van het protest in Charlottesville in 2017. De verdachten werden door negen slachtoffers beschuldigd van het promoten en uitdragen van racistisch geweld tijdens de ‘Unite the Right’-rally.

De zaak was aangespannen door negen mensen die zeggen fysieke en emotionele schade te hebben geleden tijdens de extreemrechtse mars, het geweld dat daaromheen uitbrak, en de nasleep van de rally. Zij stelden via een nonprofit die een rechtszaak aanspande de organisatoren van de rally verantwoordelijk.

Twaalf extreemrechtse leiders, waaronder neonazi Richard Spencer, en vijf groeperingen werden door een jury in de federale rechtbank schuldig geacht aan vier van de zes aanklachten. In totaal moeten zij 25 miljoen dollar (zo’n 22 miljoen euro) betalen.

Tijdens de demonstratie reed de extreemrechtse James Fields met zijn auto in op een tegendemonstratie, waarbij één dodelijk slachtoffer en negentien gewonden vielen. Hij werd in 2019 veroordeeld tot levenslang. De rally zelf en de reactie van de toenmalige president Donald Trump, die het geweld aan ‘beide kanten’ veroordeelde, zorgden voor verontwaardiging in de VS.

De burgerlijke zaak werd al in 2017 aangespannen, maar liep vertraging op omdat verschillende verdachten weigerden medewerking te verlenen. Tijdens het proces ontkenden de meeste aangeklaagden hun extreemrechtse overtuigingen niet, maar ontkenden ze wel dat ze hadden gepland om geweld te gebruiken. Ook claimden ze dat ze niet verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor de actie van Fields, die alleen zou hebben gehandeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden