Aanloop naar verkiezingen

Extreem geweld tegen de oppositie bij verkiezingsrally’s in Zimbabwe

Een gewonde aanhanger van de oppositiepartij CCC van Nelson Chamisa. Leden van de jeugdafdeling van de regerende Zanu-PF van president Emerson Mnangagwa vielen een bijeenkomst van de CCC aan.
 Beeld AFP
Een gewonde aanhanger van de oppositiepartij CCC van Nelson Chamisa. Leden van de jeugdafdeling van de regerende Zanu-PF van president Emerson Mnangagwa vielen een bijeenkomst van de CCC aan.Beeld AFP

De partij van president Mnangagwa van Zimbabwe laat oppositiebijeenkomsten met veel geweld uiteenslaan.

Erik van Zwam

Een grote politieke bijeenkomst van oppositieleider Nelson Chamisa van Zimbabwe is met veel en extreem geweld uiteengeslagen door de jeugdafdeling van de regerende Zanu-PF van president Emerson Mnangagwa. Met machetes, lege bierflessen en bakstenen gingen bendes jongeren de aanhang van Chamisa te lijf, toen hij zondagmiddag wilde spreken in de plaats Kwekwe. Daarbij vielen zeventien gewonden en zou iemand met een speer zijn gedood.

De dag ervoor werd een soortgelijke bijeenkomst van Chamisa’s nieuwe partij, de Burger Coalitie voor Verandering (CCC), door de rechter afgelast. De politie dreef aanhangers van de CC met knuppels en traangas uiteen in Gokwe, zo’n 200 kilometer westelijk van de hoofdstad Harare. Hierbij werden zestien CCC-leden gearresteerd.

De rechter vaardigde het verbod voor deze bijeenkomst uit in verband met de handhaving van de coronaregels, waarbij bijeenkomsten van meer dan honderd personen zijn verboden. Tegelijkertijd vond zaterdag ongehinderd een massabijeenkomst plaats van Zanu-PF in de stad Kwekwe, waar vicepresident Constatino Chiwenga sprak. Hij zei dat Zanu-PF de CCC als luizen zal verpletteren.

Opmaat tot presidentsverkiezingen

De politieke rally’s worden georganiseerd in de aanloop naar verkiezingen op 26 maart, voor 28 vacante parlementszetels en 105 raadszetels. Dat wordt vooral gezien als de opmaat naar de presidentsverkiezingen in april volgend jaar. De gemoederen zijn nu al ernstig verhit.

De MDC, waarmee Chamisa aan de eerdere verkiezingen deelnam, werd hem door een rechterlijk besluit ontnomen. De rechter wees zijn partij toe aan MDC-partijleden die dicht bij president Mnangagwa staan.

Chamisa richtte daarom recentelijk de CCC op, waarvoor de leden in felgele kleding campagne voeren. De oppositieleider waarschuwt dat hij niet nog eens fraude bij de volgende presidentsverkiezingen zal accepteren. Bij de laatste keer bleef Mnangagwa onder dubieuze omstandigheden aan de macht, nadat hij eerder door een staatsgreep de vorige president Robert Mugabe met het leger aan de kant schoof.

Verkiezingscomité speelde dubieuze rol

De ogen zijn nu gericht op het verkiezingscomité Zec dat toen een dubieuze rol speelde. Ook nu ligt het Zec weer onder vuur omdat het 170.000 kiesgerechtigden heeft geregistreerd zonder adres, wat volgens de kieswet in Zimbabwe is verboden. Het lijkt op het toevoegen van blanco stembiljetten aan de Zanu-PF van Mnangagwa. Het Zec kon tot nu toe geen verklaring geven voor het opduiken van de nieuwe 170.000 onbekende kiezers.

Chamisa beloofde tien dagen geleden een gewelddadig oproer als bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar weer fraude plaatsheeft en hij van het presidentschap wordt afgehouden. Het Zec zit in de zak van president Mnangagwa, die een paar dagen later liet weten dat hij nooit zal toestaan dat Chamisa Zimbabwe zal leiden. Mnangagwa verklaarde dat zijn partij, Zanu-PF de enige is die het land zal regeren. “De CCC zal nooit aan de macht komen.”

Lees ook:

De steden van Zimbabwe lijken op spooksteden, sinds het leger de protesten smoort.

De grote demonstratie vrijdag tegen corruptie en het autoritaire regime van president Emmerson Mnangagwa, is gesmoord. De straten in de hoofdstad van Harare waren verlaten, op vele honderden soldaten en agenten van de oproerpolitie en veiligheidsdiensten na.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden