Oorlogsdreiging

Extra Britse en Amerikaanse militairen naar Oost-Europa

Oekraïense burgers krijgen een militaire training in de buurt van de hoofdstad Kiev.  Beeld AP
Oekraïense burgers krijgen een militaire training in de buurt van de hoofdstad Kiev.Beeld AP

De Britse regering wil extra militairen, wapens, oorlogsschepen en vliegtuigen aanbieden aan de Navo, voor inzet in Oost-Europa. Premier Boris Johnson wil een “duidelijke boodschap” aan het Kremlin afgeven, zei hij zaterdagavond.

Redactie buitenland

Het gaat om een verdubbeling van de ongeveer 1150 Britse troepen die nu al in Oost-Europese landen aanwezig zijn, evenals ‘verdedigingswapens’ voor Estland. Het Britse vliegdekschip Prince of Wales staat stand-by om snel ingezet te kunnen worden mochten de spanningen verder oplopen, aldus de premier.

“Dit pakket zou een duidelijke boodschap afgeven aan het Kremlin – we zullen hun ontwrichtende activiteiten niet dulden en we zullen altijd achter onze bondgenoten van de Navo staan in het licht van Russische vijandigheid”, zei Johnson. “Ik heb onze strijdkrachten opdracht gegeven zich voor te bereiden om volgende week in heel Europa te worden ingezet, zodat we onze Navo-bondgenoten kunnen steunen.”

Johnson is van plan volgende week naar de regio te reizen, al is nog niet bekend waar hij precies naartoe gaat en wanneer. Ook wil hij bellen met de Russische president Vladimir Poetin.

De spanningen rond Oekraïne lopen al maanden op en Rusland heeft meer dan 100.000 militairen bij de Oekraïense grens paraat staan. Poetin beschuldigt het Westen ervan de veiligheidszorgen van Rusland in Oost-Europa niet serieus te nemen, ook vanwege de aanwezigheid van westerse troepen in het gebied.

De Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdagavond al dat hij binnenkort extra militairen naar Oost-Europese landen en Navo-bondgenoten zal sturen. Het Amerikaanse ministerie van defensie stelde eerder al 8500 Amerikaanse militairen in staat van paraatheid voor uitzending naar Oost-Europa.

Lees ook:

De Russen lopen zo over de Oekraïners heen, maar dan begint het pas

Oekraïne is militair geen partij voor Rusland. Maar expert Dick Zandee denkt dat Poetin zich niet aan een grote invasie waagt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden