ItaliëVerkiezingsuitslag

Exitpolls: Giorgia Meloni wint Italiaanse verkiezingen, rechts blok lijkt op komst

De rechtse alliantie in Italië, geleid door de radicaal-rechtse Giorgia Meloni, heeft volgens de eerste exitpolls de parlementsverkiezingen gewonnen.

Redactie Trouw

Meloni’s post-fascistische partij Broeders van Italië heeft ongeveer een kwart van de stemmen behaald, maar komt samen met de twee rechtse partijen (de rechtse Lega en Forza Italia van oud-premier Silvio Berlusconi) uit op tussen de 41 en 45 procent. Daarmee verkrijgt de rechtse coalitie, althans op basis van de prognose, een meerderheid in het Italiaanse parlement. Het Italiaanse kiessysteem bevooroordeelt partijen die een verkiezingspact vormen, en kent dat naar verhouding van meer zetels toe dan de aantal binnengebrachte stemmen.

Het lijkt dus zo goed als zeker dat Meloni de nieuwe en eerste vrouwelijke premier van Italië wordt. Als de nieuwe regering geïnstalleerd wordt, dan is deze ook de meest rechtse coalitie sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Het zag er al langer naar uit dat Meloni afstevende op een grote verkiezingszege. Nadat premier Mario Draghi deze zomer zijn aftreden bekendmaakte na een regeringscrisis en nieuwe verkiezingen liet uitschrijven, stonden de sterren perfect gepositioneerd voor Meloni om als buitenstaander een gooi te doen naar de macht. Ze probeerde daarbij haar imago als aanhanger van de fascistische leider Benito Mussolini af te schudden, en een gematigdere toon aan te slaan om daarmee de burgers in het politieke midden te bereiken of in ieder geval niet af te schrikken.

Linkse Partito Democratico erkent verlies

De belangrijkste centrumlinkse partij in Italië, de Partito Democratico, heeft haar verkiezingsnederlaag vannacht officieel toegegeven. De partij liet weten zichzelf in het nieuwe parlement als de belangrijkste oppositiepartij te zien.

“Dit is een trieste avond voor het land”, zei Debora Serracchiani, een hooggeplaatst lid van de Partito Democratico, in een eerste officiële reactie op de verwachte verkiezingsuitslag. “Rechts krijgt een meerderheid in het parlement, maar niet in het land.”

Daarmee doelde zij op het feit dat uit de voorlopige prognoses blijkt dat de rechtse alliantie van boegbeeld Meloni vooralsnog op ongeveer 43 procent van de stemmen uit lijkt te komen. Als gevolg van het complexe Italiaanse kiesstelsel vertaalt zich dat echter zo goed als zeker in een ruime meerderheid van de zetels in het parlement.

Meloni heeft na de winst van Fratelli d’Italia (Broeders van Italië) aangegeven een rechtse regering te willen vormen. “De Italianen hebben een duidelijke boodschap afgegeven”, zei ze vannacht. Ze voegde eraan toe dat die regering zich zal inzetten “voor alle Italianen, met als doel het volk te verenigen”. Ook sprak ze van een “nacht van trots” en een “nacht van verlossing”.

Salvini en Berlusconi

De vraag is hoe gematigd of extreem Meloni zal zijn als nieuwe premier, maar de samenstelling van de politieke alliantie, onder wie met de radicaal-rechtse Matteo Salvini en de populistische ex-premier Silvio Berlusconi, lijkt niet van matigende invloed te zullen zijn. De rechtse partijen zijn het grotendeels met elkaar eens op belangrijke thema’s, met name op het gebied van migratie.

Waarschijnlijker is dat de internationale economie een matigende invloed uit zal oefenen op haar beleid, want Italië kan niet zomaar zonder de Europese Unie of de steun van de Verenigde Staten. Investeerders hielden de verkiezingsuitslagen dan ook weken nauwlettend in de gaten. In Amerikaanse en EU-kringen bestaan er zorgen over de schulden van Italië en opstelling van Meloni tegenover de Russische oorlog in Oekraïne. Zij beloofde de westerse steun aan Oekraïne te zullen voortzetten. Ook nam zij tijdens de verkiezingscampagne minder harde stellingen in over de EU dan voorheen.

Het kan overigens nog wel een tijd duren voordat er een nieuwe Italiaanse regering komt, want het nieuwe parlement komt pas voor het eerst bijeen op 13 oktober. Daarna zal de president de partijleiders uitnodigen voor formatiebesprekingen. Die kunnen in Italië lang duren.

Lees ook:
Rijzende politieke ster Giorgia Meloni flirt met het Italië van Mussolini

De rijzende politieke ster van Italië heet Giorgia Meloni. Ze keert zich tegen immigratie, het homohuwelijk en genderideologie. Wat verklaart haar populariteit? ‘De Italianen die op Meloni gaan stemmen, doen dat vooral uit wanhoop.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden