Wit-Rusland

Exitpoll voorspelt ruime winst voor ‘laatste dictator van Europa’ Loekasjenko

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko.Beeld afp

Volgens de officiële exitpoll heeft Alexander Loekasjenko de Wit-Russische presidentsverkiezing gewonnen, zoals verwacht. 

De huidige autocratische machthebber zou, hoewel nog niet alle stemlokalen zijn gesloten wegens een rij wachtenden, kunnen rekenen op 79,7 procent van de stemmen. Zijn uitdaagster Svetlana Tichanovskaja, kandidaat tegen wil en dank, haalt volgens de peiling van het staatspersbureau 6,8 procent.

Vrijwel niemand gelooft dat het er eerlijk aan toe is gegaan. Loekasjenko, die in 1994 aan de macht kwam, won doorgaans met percentages die alleen bekend zijn van Noord-Korea. Van serieuze oppositie was nooit sprake. Dat was nu niet anders.

Politieke ambitie Tichanovskaja 

Onder anderen de echtgenoot van Tichanovskaja had de politieke ambitie Loekasjenko op te volgen en van Wit-Rusland een moderne staat te maken maar werd gearresteerd. Zijn 37-jarige vrouw besloot daarop zonder politieke ervaring naar voren te treden met als belangrijkste belofte binnen een half jaar echte, vrij verkiezingen te houden.

Zover liet de ‘laatste dictator van Europa’ het zoals voorspeld niet komen. Het moet hem echter verontrusten dat Tichanovskaja, met steun van twee andere oppositieleidsters, in korte tijd zo populair werd. Ook al is dat in de officieuze ‘uitslag’ niet te zien. Duizenden Wit-Russen gaven niet eerder zo luid op straat blijk van hun ongenoegen en eisten verandering.

Lees ook:

Demonstreren tegen Loekasjenko is bijna onmogelijk. Toch lukt het

De verkiezingsstrijd in Wit-Rusland wordt overal gevoerd: op straat, vanaf het spreekgestoelte van president Loekasjenko en rond geopende stembureau’s.

Oppositie Wit-Rusland vreest repressie: ‘Loekasjenko staat politiek zwak, maar hij kan wel doden’

De Wit-Russische hoofdstad Minsk schippert tussen hoop en angst. 

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden