Onderzoek

Executies, verkrachtingen en uithongeren zijn wapens in de burgeroorlog in Tigray

De hoofdstad Mekele van Tigray is gedurende de afgelopen een jaar en tien maanden regelmatig het doelwit van bombardementen door de Ethiopische luchtmacht, zoals eind oktober vorig jaar. Burgers proberen te redden wat er te redden valt.  Beeld AP
De hoofdstad Mekele van Tigray is gedurende de afgelopen een jaar en tien maanden regelmatig het doelwit van bombardementen door de Ethiopische luchtmacht, zoals eind oktober vorig jaar. Burgers proberen te redden wat er te redden valt.Beeld AP

Alle partijen in de burgeroorlog in Tigray maken zich schuldig aan oorlogsmisdaden, concludeert een VN-commissie na onderzoek.

Erik van Zwam

“In de ochtend kwamen ze, de een na de ander, om mij te verkrachten. In de avond stonden ze er alweer. Een van mijn tepels werd verbrand. Voor ze me vrijlieten, staken ze stenen, plastic en tissues in mijn vagina. Ik moest naar het ziekenhuis om het te laten verwijderen.”

Een vrouw uit West-Tigray vertelt aan een VN-mensenrechtencommissie wat haar is aangedaan door Ethiopische militairen van het ENDF in samenwerking met soldaten van het Eritrese leger (EDF). De Internationale Commissie van Mensenrechtenexperts op het gebied van Ethiopië bracht maandag een rapport uit van haar onderzoeksbevindingen. Ze constateerde het gebruik van buitengerechtelijke executies, verkrachting, seksueel geweld en verhongeren van de burgerbevolking als oorlogsinstrumenten in de burgeroorlog in Tigray, de opstandige noordelijke deelstaat van Ethiopië

Deze methoden werden vooral gebruikt door het Ethiopische leger dat samenwerkte met milities uit de buurdeelstaat Amhara. Ook het Eritrese leger dat Tigray eind 2020 binnentrok, maakte zich op grove wijze schuldig aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De TDF-milities namen wraak voor gruwelijkheden in hun gebied en begingen dezelfde oorlogsmisdaden toen ze oprukten in Amhara, met uitzondering van seksuele slavernij en uithongering van burgers.

Tegenwerking bij onderzoek

De commissie interviewde 185 slachtoffers van een aantal incidenten, maar werd daarbij consequent tegengewerkt door de Ethiopische regering. Legio bloedbaden in allerlei steden, vooral in Tigray, zijn niet onderzocht.

De aanval van het Ethiopische leger op Tigray eind november 2020 waarbij de hoofdstad Mekele werd ingenomen en waar bij raketaanvallen 29 burgers zijn gedood en circa honderd gewond raakten, is onder de loep genomen. Uit het onderzoek blijkt dat de milities uit Tigray zich al voor die tijd uit Mekele hadden teruggetrokken en dat de beschieting onnodig was. Bovendien werden er enkel en alleen burgerdoelen geraakt, zoals scholen en ziekenhuizen.

Bij de bezetting die volgde door het ENDF tot eind juni 2021, zijn talloze burgers bij checkpoints, maar ook in hun huizen, willekeurig doodgeschoten. De Ethiopische soldaten verkrachtten gedurende zeven maanden op grote schaal vrouwen, zo blijkt uit het onderzoek.

Bevolking werd uitgehongerd

De Tigrayese milities executeerden burgers voor de ogen van familieleden en verkrachtten vrouwen op grote schaal na de inname van de Amhaarse stad Kobo in september 2021.

In de maanden daarna gebruikte de Ethiopische regering een blokkade van Tigray zodat de deelstaat verstoken was van noodhulp, waardoor de bevolking uitgehongerd werd.

Na een wapenstilstand van vijf maanden dit jaar zijn de gevechten weer op grote schaal opgelaaid tussen alle betrokken partijen en gevreesd wordt voor een herhaling van alle gruwelijke misdrijven.

Lees ook:

Eritrea mobiliseert het leger om af te rekenen met Tigray.

De wapenstilstand in Tigray is voorbij nu het regenseizoen is afgelopen. Eritrea wil aartsvijand Tigray de genadeklap toebrengen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden