Corruptie

Ex-president Zuma van Zuid-Afrika veroordeeld tot 15 maanden cel

De voormalige president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, in de rechtbank tijdens zijn proces wegens corruptie op 26 mei 2021. Beeld EPA
De voormalige president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, in de rechtbank tijdens zijn proces wegens corruptie op 26 mei 2021.Beeld EPA

Nog voordat het corruptieproces tegen Jacob Zuma is afgerond, is de Zuid-Afrikaanse ex-president tot vijftien maanden cel veroordeeld.

Lisette Horst

Het Constitutioneel Hof van Zuid-Afrika heeft oud-president Jacob Zuma veroordeeld tot een celstraf van vijftien maanden, vanwege het minachten van de rechtsstaat. Hij heeft vijf dagen om zich bij de politie te melden. Doet hij dat niet, dan zal de politie overgaan tot arrestatie. Dit is de eerste keer dat een oud-president van het land de gevangenis ingaat.

Zuma, van 2009 tot 2018 president van Zuid-Afrika, kreeg een aanklacht aan zijn broek nadat hij eerder niet was komen opdagen bij een verhoor door het hof in een onderzoek naar corruptiepraktijken ten tijde van zijn presidentschap. Het wegblijven bij een proces zonder reden is in Zuid-Afrika verboden.

Ook nu was Zuma zelf niet in de rechtbank aanwezig om de uitspraak te horen; volgens hem is er sprake van een samenzwering tegen hem. Zuma is van mening dat de voorzitter van de commissie die het corruptieonderzoek uitvoert, bevooroordeeld is en dat de uitkomst politiek gemotiveerd is.

Strijd tegen corruptie is speerpunt huidige president

Leider van de oppositiepartij ActionSA, Herman Mashaba, zegt in een reactie op de uitspraak dat Zuma eindelijk komt waar hij thuishoort: achter de tralies. “Dit is een overwinning voor alle Zuid-Afrikanen die klaar zijn met mensen die ons land ongestraft plunderen. Dit vonnis is een overwinning voor de rechtsstaat in Zuid-Afrika. Het toont opnieuw de onafhankelijkheid van onze rechterlijke macht aan, die een centrale pijler is onder onze zwaarbevochten democratie.”

De opvolger van Zuma en huidige president, Cyril Ramaphosa, heeft de strijd tegen corruptie tot een van zijn speerpunten gemaakt. Sinds 2018 loopt er een groot onderzoek naar corruptie bij staatsbedrijven en de overheid. Een aantal ondernemers wordt beschuldigd van het samenzweren met politici om besluitvormingsprocessen te beïnvloeden. Ook zijn eigen partij ANC, ook de partij van Zuma, laat hij niet ongemoeid. De secretaris-generaal van het ANC en de minister van volksgezondheid legden al eerder hun functies neer vanwege corruptieonderzoeken tegen hen.

Naast deze zaak loopt er nog een strafzaak tegen Zuma vanwege corruptie, het aannemen van steekpenningen en witwassen. Dit gaat over de tijd dat hij vicepresident was, van 1999 tot en met 2005. Hij zou toen geld hebben aangenomen van de Franse wapenfabrikant Thales. Dit proces begint waarschijnlijk volgende maand.

Lees ook:

Hoe een corrupt staatsbedrijf de economische toekomst van Zuid-Afrika remt

Staatselektriciteitsbedrijf Eskom is economisch de grootste zorg van Zuid-Afrika. Het produceert te weinig stroom, kent een schuldenlast van 28 miljard euro en vorige maand uitgelekte interne documenten laten zien: het bedrijf is nóg corrupter dan al werd gedacht.

Zuma’s minachting voor rechters geeft ANC kopzorgen

De Zondo-commissie onderzoekt al twee jaar de corruptie in Zuid-Afrika onder ex-president Jacob Zuma. Maandag moet Zuma zelf verschijnen, maar hij lijkt te weigeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden