Zuid-Afrika

Ex-president Zuma meldt zich uiteindelijk zelf bij politie om zijn celstraf uit te zitten

Voormalig president van Zuid Afrika Jacob Zuma spreekt tijdens een persconferentie op 4 juli 2021. Beeld EPA
Voormalig president van Zuid Afrika Jacob Zuma spreekt tijdens een persconferentie op 4 juli 2021.Beeld EPA

Oud-president Jacob Zuma van Zuid-Afrika zit uiteindelijk achter tralies. Maar hij vindt zelf dat hij slachtoffer is van een heksenjacht.

Lisette Horst

Het was vlak voor de deadline dat oud-president Jacob Zuma van Zuid-Afrika zich woensdagavond laat meldde bij de politie. Hij moet een celstraf van vijftien maanden uitzitten wegens minachting van het Constitutioneel Hof.

Bij de veroordeling van Zuma vorige week, werd in eerste instantie een andere deadline gesteld: hij moest zich uiterlijk afgelopen zondag melden. Maar Zuma en zijn advocaten tekenden protest aan tegen de uitspraak. Ze zeiden dat de gezondheid van Zuma, die 79 is, in gevaar zou kunnen komen in het geval hij een coronabesmetting oploopt tijdens zijn detentie.

Geen uitstel van zijn straf

Daarnaast zegt Zuma dat de uitspraak politiek gemotiveerd is en dat er een heksenjacht tegen hem gaande is. Het Hof besloot toen dat Zuma voorlopig nog niet de cel in hoefde, zodat hij die bezwaren aan het hof kan voorleggen. Later zei het Hof juist weer dat Zuma toch de gevangenis in moest, en kreeg hij tot woensdag middernacht de tijd om zich alsnog bij de politie te melden.

Het ministerie van politie gaf eerder al aan Zuma direct na middernacht te zullen arresteren. Als de politie dit niet zou doen, zou ook dít minachting zijn van het Constitutionele Hof, omdat hij is veroordeeld, en er geen rechterlijke opdracht is gegeven voor uitstel van zijn straf.

De stichting van Zuma liet in een tweet weten dat hij zich neerlegt bij het opsluitingsbevel en onderweg was naar de gevangenis. Hij werd in een lang konvooi van zijn woning naar een gevangenis bijna 200 kilometer verderop gebracht.

Na vier maanden vrij

Minister van justitie en het gevangeniswezen Ronald Lamola zei tegen journalisten buiten het gevangeniscomplex dat Zuma eerst veertien dagen in isolatie wordt gehouden, in verband met de coronaprotocollen. Hij voegde eraan toe dat Zuma na vier maanden in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating.

Zuma werd veroordeeld voor minachting van het Constitutionele Hof, omdat hij weigerde voor de commissie te komen die onderzoek doet naar corruptie tijdens zijn presidentschap tussen 2009 en 2018. Zuma heeft die commissie zelf opgezet toen hij door corruptieschandalen onder druk kwam te staan, maar zei al snel dat de voorzitter van deze commissie bevooroordeeld was. Het niet komen opdagen bij een proces in Zuid-Afrika is bij wet verboden.

Lees ook:

Ex-president Zuma van Zuid-Afrika veroordeeld tot 15 maanden cel

Nog voordat het corruptieproces tegen Jacob Zuma is afgerond, is de Zuid-Afrikaanse ex-president tot vijftien maanden cel veroordeeld.

Hoe een corrupt staatsbedrijf de economische toekomst van Zuid-Afrika remt

Staatselektriciteitsbedrijf Eskom is economisch de grootste zorg van Zuid-Afrika. Het produceert te weinig stroom, kent een schuldenlast van 28 miljard euro en vorige maand uitgelekte interne documenten laten zien: het bedrijf is nóg corrupter dan al werd gedacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden