Verenigd Koninkrijk

Ex-parlementsvoorzitter John Bercow stapt over naar Labour

John Bercow tijdens zijn laatste dag als voorzitter van het Lagerhuis.  Beeld AP
John Bercow tijdens zijn laatste dag als voorzitter van het Lagerhuis.Beeld AP

De Britse politicus John Bercow, voormalig parlementslid van de Conservatieven, is overgestapt naar de Labour-partij. In een explosief interview in The Observer veegt de oud-voorzitter van het Lagerhuis, beroemd geworden door zijn oproepen tot orde, de vloer aan met de Tories en hun leider Boris Johnson.

Bercow zegt dat hij de Conservatieve partij tegenwoordig ziet als “reactionair, populistisch, nationalistisch en soms zelfs als xenofoob”. Om die reden is hij enkele weken geleden lid geworden van Labour, in navolging van zijn vrouw Sally. De opmerkelijke overstap is hem ingegeven door de wens de regering-Johnson naar huis te sturen.

“Mijn motieven zijn streven naar gelijkheid, sociale rechtvaardigheid en internationalisme. Dat zijn de kenmerken van Labour. Mijn conclusie is dat de huidige regering aan vervanging toe is. Het enige vehikel dat dat doel kan verwezenlijken is de Labour-partij. Een andere geloofwaardige optie is er niet.”

Volgens Bercow is Johnson ondanks zijn beloftes helemaal niet bezig met nivellering en interesseren de Britten met minder privileges dan hijzelf hem geen zier. “Hij is een succesvolle campagnevoerder maar een waardeloze bestuurder.” Het besluit te beknotten op de internationale hulpverlening omschrijft hij zelfs als “uitermate beschamend”.

Bercow trad in 2019 na tien jaar terug als ‘speaker’ van het House of Commons. In tegenstelling tot veel voorgangers kreeg hij vervolgens geen zetel aangeboden in het House of Lords, het Britse Hogerhuis. De sociaaldemocraten hebben hem die positie ook niet in het vooruitzicht gesteld en hij heeft er zeker niet zelf om gevraagd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden