null

Nieuwe premier

Ex-gouverneur moet Irak gaan leiden

ANP

De president van Irak heeft een nieuwe premier aangewezen. Het gaat om de relatief onbekende Adnan Zurfi, de voormalige gouverneur van de provincie Najaf.

De 54-jarige Zurfi moet premier Adel Abdel Mahdi gaan opvolgen. Die nam in december ontslag na massale protesten tegen zijn regering. Betogers zien de politieke elite als corrupt en incompetent.

Eerder was ook al een andere politicus naar voren geschoven om Mahdi te vervangen. Het lukte deze Mohammad Allawi niet om een regering te vormen. Hij gooide vervolgens gefrustreerd de handdoek in de ring.

Een anonieme sjiitische parlementariër voorspelde dat ook Zurfi veel weerstand kan verwachten in het parlement. “Hij zal een wonder nodig hebben om zijn regering goedgekeurd te krijgen.”

Zurfi heeft in de jaren negentig in de Verenigde Staten gewoond. Hij was toen op de vlucht voor het regime van dictator Saddam Hussein.

De oud-gouverneur krijgt nu dertig dagen de tijd om een regering te vormen. Die moet vervolgens worden goedgekeurd door het parlement.

Weer luchtmachtbasis met buitenlandse troepen bestookt in Irak

In Irak is opnieuw een basis met buitenlandse troepen onder vuur genomen. Het Iraakse leger meldt dat raketten insloegen op de basis Besmaya, ten zuiden van Bagdad.

Het gaat om de derde aanval in korte tijd op een militaire installatie met buitenlandse militairen in Irak. Op Besmaya zouden zich onder meer Spaanse troepen bevinden en trainers van de NAVO. Over mogelijke slachtoffers is niets bekendgemaakt.

De afgelopen week zijn ook al twee aanvallen uitgevoerd op luchtmachtbasis Taji, waar zich veel buitenlandse troepen bevinden. De verantwoordelijkheid voor die beschietingen is niet opgeëist. Dat geldt ook voor deze derde aanval.

De Verenigde Staten hebben gezegd dergelijke aanvallen niet te zullen tolereren. De Amerikaanse strijdkrachten voerden vrijdag al een vergeldingsaanval uit op een pro-Iraanse militie in Irak.

Lees ook:

Luchtmachtbasis Irak opnieuw bestookt met raketten

De basis ten noordwesten van Bagdad, waar ook buitenlandse militairen zijn gestationeerd,werd op klaarlichte dag aangevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden