Huurlingenbedrijf

Ex-commandant van Wagner Groep aangehouden in Noorwegen

null Beeld

Een voormalige commandant van het Russische huurlingenbedrijf Wagner, Andrej Medvedev, is in Noorwegen aangehouden berichtte de politie. Hij is 13 januari naar Noorwegen uitgeweken en wil politiek asiel krijgen. De politie hield hem naar eigen zeggen aan op grond van de migratiewet.

Redactie Trouw

Volgens een Russische mensenrechtengroep genaamd Gulagu.net heeft Medvedev gehoord dat hij geen asiel krijgt maar terug naar Rusland wordt gestuurd. De mensenrechtengroep zegt dat Medvedev wreed wordt vermoord als hij terugkeert. Hij heeft in Noorwegen aangeboden informatie over de Wagner Groep te delen of mee te werken aan onderzoeken over mensenrechtenschendingen in Oekraïne, waar hij maanden heeft gevochten. Volgens hem werd zijn contract bij Wagner automatisch verlengd zonder hem zelfs maar te vragen en is hij gevlucht.

De Wagner Groep is met huurlingen actief in meerdere landen inclusief Oekraïne, Syrië en landen in Afrika. De groep heeft nauwe banden met het Kremlin. Tal van landen huren particulieren in voor beveiligingstaken of voor de strijd tegen vijanden.

Huurlingen nemen in ruil voor geld veel risico’s en gaan zo veel mogelijk discreet of in het geheim te werk. Ze worden ook vaak ingehuurd voor gevaarlijke taken waar mogelijk veel verliezen bij vallen. De opdrachtgever hoeft zich daar verder financieel of politiek geen grote zorgen meer over te maken. In de ‘huurlingensector’ gaan enorme bedragen om en er is veel vraag naar en veel concurrentie onder deze zogenoemde Soldiers of Fortune.

Lees ook:
De slag om Soledar is vooral een prestigestrijd. ‘Dit is hoe waanzin eruit ziet’
De Russische huurlingengroep Wagner claimt de stad Soledar volledig in handen te hebben, Kiev betwist dat. Het stadje is toneel van een prestigestrijd, die ook woedt in de Russische militaire top.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden