Ontbossing Brazilië

Europese supermarktketens zetten Brazilië onder druk om omstreden ontbossingswet in te trekken

De ontbossing in het Amazonegebied Beeld AFP
De ontbossing in het AmazonegebiedBeeld AFP

Meerdere Europese multinationals dreigen de samenwerking met de Braziliaanse voedselindustrie te stoppen, als Brazilië doorgaat met een wet die volgens de bedrijven mogelijk meer ontbossing in het Amazonegebied in de hand werkt. De bedrijven hebben een open brief gestuurd aan de Braziliaanse regering. Het Nederlands-Belgische Ahold-Delhaize is een van de 39 ondertekenaars van de brief. Ook andere grote supermarktketens zoals Aldi en Lidl hebben hun handtekening onder de brief gezet.

Redactie Trouw

De brief is gestuurd in reactie op een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om van illegaal ontboste gebieden legale landbouwgrond te maken. ,,De laatste jaren hebben wij veel bosbranden en een zeer hoge mate van ontbossing gezien in Brazilië’’, zo schrijven de bedrijven. Volgens hen doet Brazilië veel te weinig om deze problemen te verminderen. De nieuwe wet zou de problemen alleen maar verergeren, zo menen zij.

De ondertekenaars benadrukken dat zij de Amazone als vitaal onderdeel van de planeet zien. Sterke wetgeving en controle in Brazilië zou volgens de bedrijven hun vertrouwen sterken dat zij samenwerken met een land dat dezelfde normen en waarden heeft als zij. De multinationals schrijven graag te willen samenwerken met Braziliaanse partners, maar dat zij deze samenwerking gaan heroverwegen als het land niet genoeg wil doen om belangrijke ecosystemen te beschermen.

Onder de huidige Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, zijn ontbossing en bosbranden in het Amazonegebied toegenomen. Tussen augustus 2019 en juli 2020 is ontbossing met 9,5 procent toegenomen ten opzichte van de 12 maanden ervoor, zo blijkt uit satellietgegevens. Bolsonaro beloofde in april aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden dat de illegale ontbossing in het Amazonegebied beëindigd moet zijn in 2030.

Ontbossing van het Amazonegebied Beeld AFP
Ontbossing van het AmazonegebiedBeeld AFP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden