Softdrugs

Europese primeur: Malta legaliseert gebruik en teelt cannabis

null Beeld Reuters
Beeld Reuters
Redactie Trouw

Als eerste land in de Europese Unie legaliseert Malta gebruik, koop en teelt van beperkte hoeveelheden cannabis voor recreatief gebruik in de privésfeer. Het parlement van het groepje eilanden in de Middellandse Zee is akkoord gegaan met het bezit van maximaal 7 gram cannabis en de teelt van vier cannabisplanten voor volwassenen thuis.

Ook wordt het mogelijk verenigingen op te richten van maximaal vijfhonderd mensen, die productie en verkoop van cannabis exclusief voor hun eigen leden regelen. Cannabisgebruik in het openbaar blijft verboden en ook in het bijzijn van een minderjarige is het niet toegestaan. Het kan boetes tot 500 euro opleveren.

De Maltese premier Abela pleitte voor legalisering zodat mensen niet meer hun toevlucht hoeven te zoeken tot de zwarte markt. Hij wil ouders het ‘trauma’ besparen dat hun kinderen voor het roken van een joint worden gearresteerd en voor een rechter moeten verschijnen. Het dealen van drugs blijft illegaal, benadrukt de regeringsleider.

Andere Europese landen zijn bezig het Maltese voorbeeld te volgen, zoals Luxemburg. In meerdere EU-lidstaten is het privégebruik van marihuana al legaal, zoals Portugal. In Nederland geldt een gedoogbeleid.

Malta legaliseerde in 2018 al cannabisteelt voor medicinale doeleinden, en wil op dat gebied Europees leider zijn.

Lees ook:

Medische cannabis wordt legaal in Marokko, tot grote vreugde van boeren

Legalisering van medische cannabis leidt in Marokko tot geruzie onder islamisten. Maar de regering lijkt door te zetten, tot vreugde van veel boeren. ‘Eindelijk komen we nu uit de illegaliteit.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden