EU-landbouwbeleid

Europese Groenen proberen EU-landbouwplannen alsnog van tafel te vegen: ‘Het is zwak en gedateerd’

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout (rechts) en EU-limaatcommissaris Frans Timmermans tijdens de VN-klimaatconferentie in Madrid in december vorig jaar.Beeld AFP

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout dringt er bij de Europese Commissie op aan om de huidige landbouwplannen in te trekken. Anders zou de ‘Green Deal’ in gevaar komen.

De Europese Groenen zijn begonnen aan een offensief om de Europese Commissie aan te zetten tot nieuwe, duurzamere plannen voor het landbouwbeleid. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout stuurt woensdag een brief aan commissievoorzitter Ursula von der Leyen, met het verzoek aan haar en de verantwoordelijke vicevoorzitter Frans Timmermans (Green Deal) om het huidige pakket helemaal van tafel te halen en met iets nieuws te komen. 

“Er zijn voldoende redenen om dat te doen”, zo staat in de brief. “Het (huidige) voorstel is niet in lijn met de nieuwe doelen van de EU, belastinggeld dreigt verkeerd te worden besteed en burgers worden niet afdoende beschermd tegen klimaatverandering en milieuschade.” Andere kopstukken van de Groenen in het Europees Parlement hebben Eickhouts brief mede-ondertekend.

Miljardensubsidies

Vorige week beten de voorvechters van een grondige, duurzame hervorming van het Europese landbouwbeleid op twee fronten in het stof. Eerst sloten de 27 landbouwministers een akkoord over hun visie op dat beleid voor de komende jaren, dat nog steeds 30 procent van de hele EU-begroting bestrijkt. Veel daarvan blijft dicht bij het bestaande beleid, met miljardensubsidies voor agrarische megabedrijven. Vervolgens bleek ook het Europees Parlement te kiezen voor een gematigde hervormingskoers. Samen moeten lidstaten en parlement er nog uit komen, maar de richting is duidelijk.

In een dergelijk EU-besluitvormingsproces heeft de Europese Commissie altijd de mogelijkheid om haar oorspronkelijke voorstellen in te trekken als ze oordeelt dat het verwachte eindresultaat te ver af ligt van die voorstellen. Het proces begint dan van voren af aan.

Volgens Eickhout moeten Von der Leyen en Timmermans nu zo’n stap zetten, vooral omdat de ingezette koers zou indruisen tegen bepaalde streefcijfers van de Green Deal. “Een groot deel van het probleem is dat de originele hervormingsvoorstellen van de Europese Commissie zwak en gedateerd zijn”, aldus de brief. Die voorstellen dateren van 2018. Bij haar aantreden eind vorig jaar besloot de commissie-Von der Leyen om de plannen niet aan te passen aan haar paradepaard, de Green Deal.

Afgelopen weekeinde is, mede op initiatief van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, een onlinepetitie in gang gezet, eveneens met het verzoek aan de Europese Commissie om de oude landbouwvoorstellen in te trekken. Die werd tot dinsdagmiddag ruim veertigduizend keer ondertekend.

Lees ook:
Green Deal dringt overal door, behalve tot de landbouw

Het EU-landbouwbeleid is als een tanker die niet van zijn koers is af te krijgen. Duurzame ambities dringen nauwelijks door tot deze sector - daarvoor is de landbouwlobby te sterk.

Carola Schouten over EU-landbouwakkoord: ‘Het is een stap vooruit’

Ministers worden het eens over koers EU-landbouwbeleid voor de komende jaren. Milieuorganisaties zijn teleurgesteld, maar minister Schouten is tevreden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden