Europese Commissie vraagt Kroes om opheldering over heimelijke Uber-lobby

null Beeld -
Beeld -
ANP

De Europese Commissie vraagt voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes om opheldering over stiekem lobbywerk. Kroes lobbyde heimelijk voor het Amerikaanse platformbedrijf Uber, onthulden Trouw, FD en Investico zondag. Kroes zou bijvoorbeeld hebben geprobeerd het beleid voor de taximarkt ten gunste van Uber te beïnvloeden.

De commissie heeft besloten Kroes aan te schrijven met een verzoek “om tekst en uitleg over de informatie die in de media is verschenen”, zegt een woordvoerder. “We zijn natuurlijk bezig de informatie die naar buiten is gebracht te analyseren.”

Op een mogelijke sanctie voor de VVD-prominent, zoals het inhouden van pensioen, wil de commissie niet vooruitlopen. “Wij zijn natuurlijk niet een instelling die overhaast conclusies trekt.” Het dagelijks bestuur van de EU wil verder ook niets kwijt over de correspondentie met Kroes.

Kroes lobbyde in 2015 en 2016 voor Uber terwijl de commissie haar tot twee maal toe had verboden om voor het techbedrijf te gaan werken, blijkt uit de documenten die de Uber Files zijn gedoopt en waarover Trouw beschikt.

Bijna meteen nadat Kroes in 2014 was afgezwaaid als Eurocommissaris, begon ze zich voor Uber in te zetten, valt op te maken uit de Uber Files. Die informele activiteiten probeerde ze eind 2015 om te zetten in een formele adviesfunctie, maar dat mocht niet van de commissie. Dat zou belangenverstrengeling in de hand kunnen werken, omdat ze nog maar kort voordien zelf beleid maakte. Onmiddellijk na het verstrijken van de afkoelperiode die de commissie instelde, ging Kroes alsnog officieel voor Uber werken.

Kroes ontkent dat ze voordien al informeel voor Uber werkte. Wat ze op dat terrein deed, zou volgens haar onderdeel van haar werk als wegbereider voor start-ups in Nederland zijn geweest.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden