Oorlog in Oekraïne

Europese Commissie veroordeelt aanvallen op Oekraïne: ‘Laf en barbaars’

Een gewonde vrouw wordt in Kiev behandeld aan haar verwondingen.  Beeld AP
Een gewonde vrouw wordt in Kiev behandeld aan haar verwondingen.Beeld AP

Verschillende steden in Oekraïne zijn maandagochtend zwaar getroffen door Russische raketten en drones met een explosieve lading, als vergelding van de aanslag op de Krimbrug van zaterdag. Het dodental loopt op.

Freek Dijkstra

Honderden mensen zaten maandagochtend op elkaar gepropt in de metrostations van Kiev. Midden in de ochtendspits ging het luchtalarm af en kwamen Russische raketten neer op energiecentrales en drukke wegen, maar ook op overheidsgebouwen, stadsparken en woonflats. “Alle doelen van vandaag zijn getroffen”, meldde het Russische leger enkele uren later.

In de metrostations zongen mensen samen Oekraïense liederen en gingen de lessen van basisschoolkinderen gewoon verder, alsof het vaker gebeurt. Toch was het de eerste aanval op Kiev sinds eind juni. Een vergelding voor de explosie op de Krimbrug van afgelopen weekend, aldus de Russische president Vladimir Poetin in een toespraak later op de dag.

Verspreid over het hele land kwamen 83 projectielen neer, waarvan er ongeveer veertig werden onderschept voordat ze hun beoogde doel troffen, volgens het Oekraïense ministerie van defensie. Daarbij ging het om een combinatie van kruisraketten en Iraanse Shahed-drones, zogenoemde ‘kamikaze-drones’ die beladen met explosieven recht op hun doelwit invliegen. In Kiev kwamen zeker elf mensen om het leven en minstens 64 mensen raakten zwaargewond.

Flat in brand

Van veel andere steden is het niet bekend hoeveel mensen zijn getroffen door de raketaanvallen. Behalve Kiev werden onder andere de steden Charkov, Dnipro, Lviv, Ternopil, Zjytomyr en Zaporizja hevig onder vuur genomen, waarbij in de laatstgenoemde stad een flat vlam vatte. Uit Dnipropetrovsk kwam het bericht dat zeker vier mensen zijn omgekomen bij de explosies.

De bommenregen begon ’s ochtends vroeg en lijkt opzettelijk gericht op drukke plaatsen tijdens de ochtendspits. “Ze beschieten geen militaire doelen, niet eens civiele infrastructuur. In plaats daarvan hebben ze een speeltuin geraakt om 8 uur ’s ochtends, terwijl iedereen naar het werk probeert komen”, zei Jevgen Petrov tegen de BBC, een inwoner van Kiev die maandagochtend zijn weg baande door het verkeer toen hij vlakbij luide knallen hoorde.

Hulpverleners  en militairen zetten de getroffen locaties af.  Beeld Getty Images
Hulpverleners en militairen zetten de getroffen locaties af.Beeld Getty Images

Volgens de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, zijn kritieke kruispunten van autowegen in de binnenstad geraakt. Op sociale media verschijnen beelden van diepe kraters in het straatbeeld met uitgebrande auto’s ernaast.

Een van de grootste explosies in Kiev vond plaats bij het Sjevtsjenko-park, midden in de hoofdstad, dat wordt geflankeerd door het nationale museum en de nationale universiteit. Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski is de aanval bedoeld als een symbolische vernietiging van Oekraïne. Hij noemt de Russische raketten in een videoboodschap, opgenomen in de straten van Kiev, ‘een poging om ons compleet van de kaart te vegen’.

Een wanhoopsdaad

Rond het middaguur hield het luchtalarm op te loeien en kwamen mensen weer naar buiten uit hun schuilkelders en de metrostations. Delen van de getroffen steden zitten tijdelijk zonder elektriciteit of water, deels omdat elektriciteitscentrales bewust als doelwit van de raketten zijn gekozen, maar ook omdat bij de bominslagen in de steden veel waterleidingen en elektriciteitskabels zijn beschadigd.

De Europese Commissie heeft de Russische aanval veroordeeld als ‘laf’ en ‘barbaars’. Net als Dmitro Koeleba, de Oekraïense minister van buitenlands zaken, stelt de Commissie dat de Russische beschieting van burgerdoelwitten een wanhoopsdaad is die de Russische zwakte aan het front niet kan verbloemen.

Meer nieuws in het dossier Oekraïne.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden