Sociale media

Europese Commissie verbiedt medewerkers om TikTok te gebruiken

TikTok slaat allerlei gebruikers-informatie op, die terecht kan komen bij de Chinese overheid.  Beeld AFP
TikTok slaat allerlei gebruikers-informatie op, die terecht kan komen bij de Chinese overheid.Beeld AFP

Werknemers van de Europese Commissie moeten uit veiligheidsoverwegingen de app TikTok van hun telefoon halen. Een Kamermeerderheid wil dat ook voor ambtenaren van de Nederlandse overheid.

Romana Abels

Nog nooit eerder heeft het management van de Europese Commissie bepaald dat werknemers een app moeten verwijderen, maar vanaf 15 maart mogen ambtenaren van de Europese Commissie geen TikTok meer op hun telefoon hebben. Van de bedrijfstelefoons wordt het dan verwijderd en mensen die een privételefoon gebruiken voor het werk, moeten het er zelf afhalen.

Wat de reden hiervoor is, wilden verschillende commissievoorlichters donderdag niet zeggen. Wel wilden ze kwijt dat het besluit niet is genomen onder Amerikaanse druk.

Een TikTokverbod voor ambtenaren

Eind vorig jaar bepaalde de regering van president Joe Biden al dat ambtenaren van de federale overheid geen TikTok meer op hun telefoon mochten hebben. De Amerikanen vrezen dat China via de app Amerikaanse gegevens kan inzien. Verschillende Amerikaanse staten waren de federale overheid al voorgegaan.

In Nederland adviseerde minister Franc Weerwind overheidsdiensten in november vorig jaar om voorlopig geen gebruik te maken van TikTok, omdat er risico bestaat dat de app allerlei gegevens opslaat. Vorige week bleek tijdens een Kamerdebat dat de vier regeringspartijen VVD, CDA, CU en D66 voorstander zijn van een TikTokverbod voor ambtenaren. “We moeten niet naïef zijn en de weg van de Amerikaanse overheid volgen”, zei CDA-Kamerlid Evert Jan Slootweg.

De ChristenUnie stelde toen ook voor om de app voor alle gebruikers te weren, maar kreeg daar geen meerderheid voor. Wel wil minister Hanke Bruins Slot dat gebruikers nadenken over hun gegevens. “Dit is niet alleen een vraag voor de Kamer, maar ook voor thuis aan de ontbijttafel. Het is heel reëel dat de gegevens van kinderen terechtkomen bij de Chinese staat. Je weet wat daarmee kan gebeuren”, waarschuwde ze in de Tweede Kamer.

De Chinese eigenaar van het bedrijf, Bytedance, zegt dat het besluit van de Europese Commissie berust op een misvatting. Dat antwoord heeft in ieder geval de Europese Commissie niet op andere gedachten kunnen brengen.

Technologie-experts intussen vinden de focus op TikTok nogal eenzijdig. Ook andere apps kunnen gegevens van gebruikers inzien en lang niet altijd is bekend aan wie ze die doorspelen.

Lees ook:

Waarom je eigenlijk helemaal moet stoppen met TikTok

De app TikTok is razend populair én controversieel. Gebruikers weten niet dat ze al hun interesses, geaardheid en guilty pleasures delen met het Chinese platform. Vijf redenen om ermee te stoppen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden