Boze brief

Europese Commissie spreekt schande over Hongaarse antihomowet, stuurt brief

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: ‘Hongaarse anti-lhbti-wet is een schande’. Beeld Reuters/Remo Casilli
Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: ‘Hongaarse anti-lhbti-wet is een schande’.Beeld Reuters/Remo Casilli

De Europese Commissie zegt actie te ondernemen tegen Hongarije om het land te weerhouden van het invoeren van een anti-lhbti-wet. ‘De wet is een schande’, zegt voorzitter Ursula von der Leyen.

Redactie Trouw/ANP

De commissie sprak al eerder haar zorgen uit over de wet, maar wilde die eerst nader beoordelen. De internationale verontwaardiging en de druk op het dagelijkse bestuur van de Europese Unie namen de afgelopen dagen toe. Nederland en dertien andere EU-landen maanden de commissie dinsdag om in actie te komen tegen Hongarije.

“Ik heb mijn verantwoordelijke Eurocommissarissen geïnstrueerd om een brief te schrijven naar de Hongaarse autoriteiten om onze juridische zorgen uit te drukken”, zegt Von der Leyen. “Voordat de wet van kracht wordt.”

De wet, die verbiedt dat onder andere scholen, bibliotheken en media jongeren confronteren met onder meer homoseksualiteit en genderdysforie, “discrimineert duidelijk”, stelt de commissievoorzitter.

Lees ook:
Mag je van Oranje actie tegen Hongaarse antihomowet verwachten?

Het Nederlands elftal speelt zondag in Hongarije. Mag van de spelers een lhbti+-statement worden verwacht? Hoe ver gaat een voorbeeldfunctie?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden