Klimaat-noodtoestand

Europees Parlement overweegt uitroepen van een klimaat-noodtoestand

Greenpeace-activisten voor het hoofdkwartier van de Duitse christendemocratische partij CDU in Berlin op 21 november 2019. Beeld REUTERS

Het Europees Parlement werkt aan een voorstel om de noodklok te luiden, in aanloop naar de conferentie van Madrid.

Het Europees Parlement roept volgende week mogelijk de klimaat-noodtoestand uit. De verscheidene politieke families schaven de komende dagen aan een resolutie met die strekking, die vervolgens donderdag in stemming komt in Straatsburg.

Als die niet-bindende resolutie een meerderheid krijgt, zal dat vooral een politiek signaal zijn. Concrete beleidsmaatregelen volgen er nog niet uit. Initiatiefnemer Pascal Canfin, een Franse liberale Europarlementariër uit de stal van president Macron, spreekt van ‘een duidelijke boodschap aan onze burgers en aan de rest van de wereld’.

De komende VN-klimaatconferentie in Madrid is een van de aanleidingen voor deze oproep, zegt Canfin, maar zeker niet de enige. “Europa wordt hiermee het eerste continent dat de klimaat-noodtoestand uitroept, kort voor de klimaatconferentie, op het moment dat de nieuwe Europese Commissie aantreedt, en twee weken nadat Donald Trump officieel is begonnen met de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het klimaatakkoord van Parijs.”

Parlement lijkt verder te willen gaan dan lidstaten

In een van de varianten van de ontwerpresolutie, die is ingezien door Trouw, wordt de noodtoestand gekoppeld aan enkele nieuwe, strengere doelstellingen. Zo zou Europa niet pas in 2050 klimaatneutraal moeten zijn (dus zonder enige schadelijke broeikasuitstoot), maar al in 2040.

Daarmee zou het parlement veel verder gaan dan waartoe de lidstaten tot nu toe bereid zijn. Op de Europese top van juni mislukte een poging om dat 2050-doel vast te leggen wegens verzet van een viertal lidstaten, met name Polen.

Ook het streefcijfer voor 2030 wordt in de voorlopige tekst scherper gesteld. De broeikasuitstoot zou dan al 65 procent lager moeten zijn dan in 1990. In 2014 werd een reductie van 40 procent overeengekomen als EU-brede doelstelling. Aankomend commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft al aangekondigd dat deze doelstelling wat haar betreft naar 50 à 55 procent gaat.

Verder verplicht het Europees Parlement zichzelf in de ontwerpresolutie om geen enkele maatregel te nemen die indruist tegen het doel om de opwarming van de aarde deze eeuw onder de 1,5 graden Celsius te houden.

De tekst wordt mogelijk nog tot en met maandag aangepast.

Een stevig klimaatbeleid moet een van de dikste pijlers worden onder de commissie-Von der Leyen, die over ruim een week aantreedt. Haar eerste vicevoorzitter Frans Timmermans heeft de taak een ‘groene deal’ te presenteren. Naar verwachting komt Timmermans rond 11 december met de eerste voorstellen voor dat Europese klimaatbeleid. Op de Europese top van 12 en 13 december wordt een tweede poging ondernomen om unanimiteit te bereiken over het nul-uitstoot-doel voor 2050.

Lees ook:
Frans Timmermans doorstaat ook zijn klimaatexamen in het Europees Parlement

Het lukte Frans Timmermans vorige maand opnieuw op bijna achteloze wijze om het Europees Parlement voor zich te winnen.

Polen remt Europese klimaatambities af

De EU kon in juni geen overeenstemming kunnen bereiken over klimaatneutraliteit in 2050, onder meer door verzet van Polen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden