Coronavirus

Europees parlement mort over geheimzinnigheid rond vaccinonderhandelingen

Directeur-generaal gezondheid Sandra Gallina van de Europese Commissie, tevens hoofdverantwoordelijke voor de vaccin-onderhandelingen met farmabedrijven, tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement, dinsdag.Beeld EPA

Onvrede in Europees Parlement over geheimzinnigheid vaccin-onderhandelingen door de Europese Commissie.

Onder aanhoudende kritiek van Europarlementariërs over de geheimzinnigheid rond de Europese vaccin-contracten mogen zij vanaf dinsdag één van die contracten inkijken. Het gaat om de afspraken met het Duitse biotechbedrijf Curevac, wiens coronavaccin nog niet is goedgekeurd.

Al maandenlang beklagen parlementariërs en anderen zich over het gebrek aan openheid van de Europese Commissie, die namens alle EU-lidstaten onderhandelt met inmiddels acht farmabedrijven. Dinsdag werd bekend dat het Franse Valneva het achtste is. Dat vaccin wordt pas in de tweede helft van dit jaar verwacht. Intussen meldt het Europees Geneesmiddelenbureau dat het op 29 januari een beslissing verwacht te nemen over toelating van het derde vaccin, dat van AstraZeneca/Oxford.

Bittere noodzaak

In alle onderhandelingen wordt niets openbaar gemaakt over zaken als verantwoordelijkheid bij ernstige bijwerkingen of de prijs, al heeft de Belgische staatssecretaris Eva De Bleeker van consumentenzaken de prijzen van de verschillende vaccins vorige maand per ongeluk op Twitter gezet. Daaruit bleek dat het vaccin van Pfizer een van de duurste is. Volgens de Europese Commissie is geheimhouding bittere noodzaak, onder meer om haar onderhandelingspositie met al die verschillende bedrijven niet te ondergraven.

Curevac is het eerste farmabedrijf dat inzage toestaat in zijn contract, maar de geheimzinnigheid blijft groot. Europarlementariërs moeten een afspraak maken en krijgen beperkt de tijd in een zogeheten leeskamer van de commissie, waar ze hun telefoons moeten inleveren en geen kopieën mogen maken. De tekst is bovendien door de commissie geredigeerd. Sommige Europarlementariërs vrezen daarom dat cruciale passages over aansprakelijkheid worden achtergehouden.

Solo-acties

Tijdens een hoorzitting dinsdag in het Europees Parlement met de vaccin-hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie, Sandra Gallina, bleek ook nog onduidelijkheid te bestaan over de solo-acties van Duitsland en Cyprus. Vorig jaar hebben alle EU-landen beloofd dat ze niet op eigen houtje zouden gaan praten met farmabedrijven en alle aanbestedingen aan de Europese Commissie zouden overlaten.

Maar onlangs bleek dat Duitsland in september wel degelijk een eigen order heeft geplaatst bij Pfizer, van 30 miljoen extra doses. Dat heeft Berlijn ook niet onder stoelen of banken gestoken. De Europese Commissie blijft echter volhouden dat alle landen zich aan de regels hebben gehouden. De Duitse bestelling zou pas worden geleverd na alle centrale bestellingen door de commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen kreeg echter het verwijt dat ze de solo-actie van haar vaderland met de mantel der liefde probeerde te bedekken.

Cyprus bleek niet tevreden te zijn met het tempo waarin de vaccins werden geleverd en heeft het nabije Israël om hulp gevraagd.

Alle contracten bij elkaar opgeteld heeft de Europese Commissie nu 2,3 miljard Covid-19-inentingen besteld, wat ruim voldoende zou moeten zijn voor de hele EU-bevolking. In het nieuwste contract met Valneva is sprake van 30 miljoen doses met een optie op nog eens hetzelfde aantal.

Lees ook:
EU-landen morren over het trage priktempo: ‘Een vaccinramp’

Europese Commissie krijgt het verwijt dat ze te weinig heeft besteld van het Pfizer-vaccin. Die kaatst terug dat problemen zich vooral voordoen bij productie en nationaal prikbeleid.

Dit zijn de verschillen tussen het Moderna- en het Pfizer-vaccin

Het tweede vaccin voor Nederland en Europa is goedgekeurd. Na Pfizer/BioNTech kunnen Europeanen nu ook het vaccin van Moderna krijgen. Waarin verschillen de twee van elkaar?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden