Europese Unie

Europarlementariërs eisen vertrek van Frontex-baas vanwege ‘push-backs’

Een schip van Frontex vaart achter een rubberboot met migranten die oversteken naar het Griekse eiland Lesbos. 
 Beeld AP
Een schip van Frontex vaart achter een rubberboot met migranten die oversteken naar het Griekse eiland Lesbos.Beeld AP

De fractie van sociaaldemocraten (S&D) in het Europees Parlement eist het ontslag van de directeur van de Europese Grens- en Kustwacht Fabrice Leggeri na diens optreden op een hoorzitting over het illegaal terugduwen (push-backs) van bootjes met asielzoekers op de Middellandse Zee.

Frontex is hier volgens S&D medeplichtig aan, maar Leggeri heeft bovendien doelbewust informatie achtergehouden voor het parlement, stelt Europarlementariër Kati Piri (PvdA).

In opspraak

Het EU-agentschap kwam vorige maand in opspraak na beschuldigingen dat Europese kustwachters niet hadden ingegrepen bij pushbacks op de Middellandse Zee. De Griekse kustwacht zou op gewelddadige wijze boten met migranten en vluchtelingen hebben weggestuurd, zonder dat Frontex actie ondernam.

“Het is natuurlijk absurd dat Frontex is betrokken bij illegale activiteiten”, zegt Piri. “Ze zijn verplicht mensen in nood op zee te redden en alle mensenrechtenverdragen na te leven. Daar heeft Leggeri gigantisch in gefaald.”

De Europese Groenen eisten na afloop van de hoorzitting in de commissie Burgerlijke Vrijheden een parlementair onderzoek. Volgens Tineke Strik (GroenLinks) stapelen de bewijzen zich op. “Frontex was op de hoogte van de push-backs en lijkt dit stilzwijgend te accepteren en soms zelfs bewust mee te helpen of informatie hierover te verdonkeremanen .

‘Geen bewijzen’

Tot nu toe heeft Frontex alle verwijten ontkend. Leggeri zei dat een intern onderzoek van Frontex geen bewijzen voor deze beschuldigingen heeft opgeleverd.

Frontex werd in 2015 door de EU-ombudsman gemaand een transparante klachtenprocedure op te zetten en een onafhankelijke functionaris aan te stellen voor migranten en asielzoekers die menen dat hun grondrechten zijn geschonden door Frontex. De Ombudsman wil weten of dat mechanisme nu werkt en of de functionaris zijn werk onafhankelijk kan verrichten.

Lees ook:

Frontex wist wel van illegaal terugsturen migranten

EU-grensdienst Frontex weet niets van het illegaal terugsturen van migranten door Griekenland naar Turkije, beweerde die tot nu toe. Uitgelekte interne correspondentie bewijst het tegendeel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden