Presidentsverkiezingen

Europa is opgelucht na winst Macron: ‘Bravo Emmanuel’

President Emmanuel Macron geeft een speech na zijn verkiezingsoverwinning van zondag. Beeld ANP / EPA
President Emmanuel Macron geeft een speech na zijn verkiezingsoverwinning van zondag.Beeld ANP / EPA

Europese leiders reageren opgelucht op de herverkiezing van Emmanuel Macron. De onderlinge samenwerking, waarin Frankrijk een belangrijke spil vormt, kan nu ongehinderd voortgaan.

Romana Abels

Dat de EU op dit moment een hechte club is, kun je zien aan het gebruik van voornamen. In alle felicitaties die vannacht vanuit Brussel en de Europese hoofdsteden naar Parijs werden gestuurd, was het vooral ‘Emmanuel’ die werd gefeliciteerd. Want Emmanuel is, anders dan zijn opponent Marine le Pen, een ‘goede vriend’ van de leiders in Europa.

“Bravo Emmanuel”, schreef Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad. “In deze turbulente tijden hebben we een solide Europa nodig en een Frankrijk dat volstrekt toegewijd is aan een meer soevereine en meer strategische Europese Unie.”

Michel en de vergadering van Europese leiders die hij voorzit, waren vooraf gespannen geweest. Zou Marine Le Pen de Franse verkiezingen hebben gewonnen, dan hadden de gevolgen groot kunnen zijn.

‘Uitstekende verhoudingen’

Ten eerste was het maar de vraag in hoeverre Le Pen de Russische invasie van Oekraïne afkeurt: ze onderhield lange tijd een goede relatie met Vladimir Poetin. Ten tweede was ze tegen allerlei Europese afspraken, die over het milieu, de rechtsstaat en open grenzen bijvoorbeeld. Dat had kunnen betekenen dat Brussel jarenlang muurvast was komen te zitten. Ook het Franse plan, afkomstig van Emmanuel Macron, over Europese samenwerking op defensiegebied was dan onzeker geworden.

Zekerheid is ook beter voor de economie. Dat zei Christine Lagarde van de ECB, de Europese Centrale Bank. “Sterk leiderschap is essentieel in deze onzekere tijden”, zei zij in haar felicitatie aan het Élysée, die bijna meteen op Macrons herverkiezing volgde.

Ook de Nederlandse premier Mark Rutte was razendsnel met zijn felicitaties. “Ik zie ernaar uit om onze uitgebreide en constructieve samenwerking binnen de EU en de Navo voort te zetten”, zei hij. Rutte zei ook uit te zien naar een verdere versterking van de “uitstekende verhoudingen tussen onze beide landen”.

Open brief

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz toonde zich eveneens opgelucht. Hij dacht in de uitkomst een “sterk vertrouwen van de kiezers in Europa” te zien. Scholz maakte zich vorige week zo’n zorgen om de Franse peilingen, dat hij met de Spaanse en de Portugese premiers een open brief schreef in de Franse krant Le Monde. De drie sociaaldemocraten riepen daarin de Franse kiezers op om niet op Le Pen, maar op Macron te stemmen.

Macrons herverkiezing is “fantastisch nieuws voor heel Europa”, zei de Italiaanse premier Mario Draghi. De Oekraïense president Zelenski reageerde ook en noemde Macron een ‘echte vriend’.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, schreef: “Cher Emmanuel, alle felicitaties voor je herverkiezing. Samen gaan we Europa en Frankrijk vooruit brengen.”

De Europese leiders slaan overigens niet alleen een familiaire toon aan om hun eenheid uit te drukken. Ze kopiëren Macrons eigen gewoonte, die zijn collega’s vaak bij hun voornaam aanspreekt. “Cher Olaf”, schreef de Franse president onlangs nog aan zijn Duitse collega Scholz.

Lees ook:

De bakker in Vancé heeft een wapen aangeschaft en stemt op Le Pen

In Vancé (325 inwoners) kregen Emmanuel Macron en Marine Le Pen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen precies evenveel stemmen. De ontknoping, zondag, wordt er intensief gevolgd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden