De Hongaarse Eurocommissaris Olivér Várhelyi. Beeld ANP / EPA
De Hongaarse Eurocommissaris Olivér Várhelyi.Beeld ANP / EPA

Hongarije

Eurocommissaris noemt Europarlementariërs ‘idioten’

Eric Brassem

De Hongaarse Eurocommissaris Olivér Várhelyi (uitbreiding) is in het nauw geraakt. Na een plenaire zitting in Straatsburg over EU-uitbreiding met Balkanlanden noemde hij Europarlementariërs ‘idioten’.

Zelf spreekt Várhelyi van een betreurenswaardig misverstand. Zijn opmerking ‘hoeveel andere idioten zijn hier nog?’, gericht aan zijn kabinetschef die naast hem zat, ‘was gekoppeld aan een privé- en doorlopend gesprek in het Hongaars tussen mij en mijn kabinetschef over een geheel andere kwestie’, stelt hij.

Verscheidene leden van het Europarlement eisen zijn ontslag. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft ‘nota genomen’ van de kwestie en eist van al haar commissarissen ‘respect’ voor het parlement, aldus haar woordvoerder.

Várhelyi, bondgenoot van de populistische Hongaarse president Viktor Orbán, ligt al langer onder vuur. Veel Europarlementariërs verwijten hem dat hij te vriendelijk is voor de pro-Russische koers van Servië, en voor de separatistische Bosnisch-Servische leider Milorad Dodik.

Lees ook:

‘Wie alles bij elkaar neemt, ziet pas echt hoe kapot de Hongaarse rechtsstaat is’

De Europese Commissie pakt het helemaal verkeerd aan met Hongarije, zegt Europarlementariër Tineke Strik. Een wetenschappelijk onderzoek stelt opnieuw dat het strenger kan en moet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden