Bevolkingsonderzoek
EU wil meer uitstrijkjes en mammografieën
De Europese Commissie beveelt de lidstaten aan om het bevolkingsonderzoek naar kanker uit te breiden. Vrouwen zouden vijf jaar eerder een oproep voor borstonderzoek moeten krijgen en de prostaat van mannen moet ook gecontroleerd.
Als het aan de Europese Commissie ligt, dan wordt het bevolkingsonderzoek in alle 27 lidstaten flink uitgebreid. Niet alleen moet de bevolking eerder worden opgeroepen voor de screeningsessies, er zouden ook meer vormen van kanker moeten worden opgespoord.
Voorlopig is het doel dat over drie jaar 90 procent van de mensen die in aanmerking komt voor borst-, baarmoeder-, en darmkanker is uitgenodigd om zich te laten controleren. De Commissie hoopt ook dat lidstaten hun bevolking gaan checken op long-, prostaat- en soms ook maagkanker.
De nieuwe aanpak is ingegeven door recent wetenschappelijk onderzoek en moet ertoe leiden dat 55 procent van de kanker in een vroeg stadium wordt opgespoord. De huidige richtlijnen voor bevolkingsonderzoek zijn inmiddels 20 jaar oud, zo zei eurocommissaris Stella Kyriakides gisteren. Zij maakte bekend dat Brussel 100 miljoen euro heeft vrijgemaakt om de uitbreiding van het onderzoek in Europa te financieren.
Rokers moeten op longkanker worden gecontroleerd
Met dat geld moet het mogelijk worden om Europese vrouwen vanaf hun 45ste levensjaar te controleren op borstkanker. Nu gebeurt dat vanaf het 50ste levensjaar. Controle op baarmoederhalskanker moet gaan plaatsvinden tussen 30 en 65 jaar, vijf jaar langer dan het nu is. Voor darmkankeronderzoek tenslotte zouden alle mensen boven de 50 jaar in aanmerking moeten komen. Dat is nu 55 jaar.
De Commissie wil ook dat het bevolkingsonderzoek wordt uitgebreid: rokers of mensen die vroeger flink hebben gerookt, zouden op longkanker moeten worden gecheckt, mannen tot 70 jaar zouden een prostaatcontrole moeten krijgen en waar veel maagkanker voorkomt, moet ook die ziekte in het bevolkingsonderzoek worden meegenomen.
De Europese Commissie zegt dat de helft van de EU-burgers ergens in zijn leven een vorm van kanker krijgt en dat die voor de helft van de patiënten dodelijk is. Dat percentage kan omlaag als de ziekte eerder wordt ontdekt, zo is de gedachte.
Als de Europese Raad deze aanbevelingen overneemt, zijn de lidstaten niet verplicht om ze uit te voeren. Ze mogen zelf hun gezondheidsbeleid bepalen. Maar de nieuwe richtlijnen vormen wel een zwaar drukmiddel op de lidstaten om hun bevolkingsonderzoeken aan te passen.
Lees ook:
Met HPV-vaccin beschermen jongens niet alleen meisjes maar ook zichzelf. ‘Het virus kan ook peniskanker veroorzaken’
Het RIVM wil dat ook jongens zich laten vaccineren tegen HPV. De komende jaren kunnen ongeveer een miljoen jongens een uitnodiging verwachten. Uroloog Oscar Brouwer ziet iedere dag het leed voorbijkomen, veroorzaakt door peniskanker