Kaping

EU, VS, VK én Canada draaien de duimschroeven aan bij Wit-Rusland

EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell (rechts) begroet de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaya die maandag in Luxemburg te gast was bij de EU-ministers van buitenlandse zaken.  Beeld AFP
EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell (rechts) begroet de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaya die maandag in Luxemburg te gast was bij de EU-ministers van buitenlandse zaken.Beeld AFP

Het Loekasjenko-regime krijgt te maken met gecoördineerde sancties van EU, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Canada.

Christoph Schmidt

Je ziet het niet vaak, dat een land met een dubieus regime zo’n breed internationaal pakket aan strafmaatregelen over zich heen krijgt. In een zorgvuldig voorbereide en gecoördineerde actie hebben de Europese Unie, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada maandag sancties getroffen tegen het Wit-Rusland van machthebber Aleksandr Loekasjenko.

De westerse grootmachten zetten allemaal (soms verschillende) Wit-Russische functionarissen en instellingen op een zwarte lijst. Daarnaast zijn economische sancties van de EU zo goed als rond. De regeringsleiders moeten die eind deze week het laatste duwtje geven tijdens hun zomertop in Brussel.

De toenemende druk op Minsk vloeit vooral voort uit de ‘kaping’ (zoals EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell die noemde) vorige maand van het Ryanair-toestel waarin journalist/activist Roman Protasevitsj op weg was van Athene naar Vilnius. Dat werd gedwongen te landen in Wit-Rusland, waarna Protasevitsj en zijn metgezel Sofia Sapega werden gearresteerd.

78 individuen op de zwarte lijst

Sinds begin deze maand is het EU-luchtruim afgesloten voor alle Wit-Russische vliegtuigen. De EU heeft maandag 78 individuen en 8 instellingen aan de zwarte lijst toegevoegd. Zeven individuen en één instelling worden rechtstreeks in verband gebracht met de luchtpiratenactie met de Ryanair-vlucht. Op de lijst staan nu 166 individuen en 15 instellingen. Zij mogen de EU niet in en hun eventuele banktegoeden worden bevroren.

De aankomende economische sancties betreffen onder meer financiële diensten, olie- en tabaksproducten. Vanwege Oostenrijkse bankbelangen in Wit-Rusland stribbelde Wenen vorige week nog tegen bij die financiële sancties, maar uiteindelijk werden ook de Oostenrijkers over de streep getrokken.

“We moeten de duimschroeven aandraaien na deze harteloze actie van luchtpiraterij door de staat”, zei de Oostenrijkse minister Schaller in Luxemburg, waar de EU-ministers van buitenlandse zaken bijeen waren.

Wit-Russische autoriteiten zouden migranten doorsturen naar Litouwse grens

Washington heeft zestien individuen en vijf instellingen op de sanctielijst gezet wegens het ‘escalerende geweld en de repressie’ door Minsk. “We zijn verenigd in onze diepe bezorgdheid wat betreft de aanhoudende aanvallen door het Loekasjenko-regime op mensenrechten, fundamentele vrijheden en internationaal recht”, aldus een gezamenlijke verklaring van de EU, de VS, het VK en Canada. Zij roepen Minsk op om volledig mee te werken aan het internationale onderzoek naar het Ryanair-incident van 23 mei.

De Litouwse minister Landsbergis vroeg in Luxemburg aandacht voor de klaarblijkelijke manipulatie van migranten door Loekasjenko, als reactie op EU-sancties. De Wit-Russische autoriteiten zouden migranten bewust laten overvliegen vanuit Bagdad, en hen na aankomst in Minsk onmiddellijk doorsturen naar de Litouwse grens. Volgens Landsbergis zijn er de afgelopen dagen weer dertig migranten illegaal binnengekomen, wat het totaal op vijfhonderd brengt.

Lees ook:
‘Wit-Rusland haalt migranten op uit Irak en smokkelt ze naar Litouwen’

Machthebber Loekasjenko dreigde er vorige maand al mee, nu lijkt hij woord te houden. Buurland Litouwen slaat alarm.

Tichanovskaja tegen Nederland en de rest van de EU: raak Loekasjenko in de sectoren waar het pijn doet

De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja sprak eind mei met premier Rutte, minister Kaag en de Tweede Kamer. Haar boodschap: tijd voor sectorspecifieke sancties tegen Wit-Rusland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden